Allt var inte bättre förr – stereon i VW Passat genom generationerna

Jag har haft förmånen att uppleva flera generationer av Volkswagen Passat och i sanning har de första modellerna inte mycket mer än namnet gemensamt med dagens bilar. Fast det är inte en helt korrekt bild, tex så användes samma motorblock ändå från starten 1973 till slutet av 2000-talet.

Något som definitivt inte var bättre förr, är bilstereon. Jag minns 76:an jag hade – en norskregistrerad Passat L CombiCoupe – som hade en kassettspelare som var kopplad till två 4″ högtalare tveksamt monterade i dörrarna. Omöjlig att höra något från i farter över 100 km/h och något för audiofiler var det förstås aldrig.

En kamrat hade som förstabil en tvådörrars Passat GLS. Även den utrustad med en tveksam bandare vars två små högtalare förpassats till hatthyllan. Ljudet var i klass med ovannämnda…

I familjen fanns en tid en Passat LS Variant -80, nästan ny och utrustad med radio och en centrummonterad monohögtalare. Att lyssna på nyheterna med. Gärna stillaståendes.

Sedan blev det ett hopp i generationen, även om jag hade en lyx-Passat i form av en 83:ans VW Santana. Dock utan stereo…

Nästa Passat blev Frida Folkvagn, en -02:ans W8 Variant, påkostad och så även med stereon. Helt plötsligt vad det en upplevelse att lyssna på standardmonterad stereo i bilen. Även i 250 km/h.

Nu var ju detta ett vrålåk utöver det vanliga, men bara några årsmodeller bort lurade nästa generation Passat – nu med tvärställd motor – och den som kom i min väg här var en standard 2.0 FSI sedan. Och dess standardstereo var på par med vad som var värstingmodellen i W8 bara några år tidigare.

Men vilken härlig vardagsnjutning det är att kunna spela musik på ett bra vis i bilen idag.

Det var ingen självklarhet förr, tvärtom.

Annons

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tankar och ord och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s