Irriterande beteenden på motorvägen

Motorväg, ahh – en plats att njuta av lugnet i ditt kungadöme av krom, stål och glas. Trafiken flyter på utan den hets som uppkommer på wirevägarna. Du kan njuta av bilen och resan i ditt tempo.

Det finns många bra medtrafikanter, men så finns det en och annan tanklös rackare och ett par egoister som lätt blir smolket i bägaren.

Den kanske frekventaste av dessa är farthålleomköraren. Han – eller hon – ligger där med farthållaren iställd på 110 km/h. Och när denne kommer ifatt ett långsammare fordon går han ut i vänsterfil och segar sig förbi.
Att han bröt mot väljningsplikten när vi kommer dundrande där i vänsterfilen och får bromsa, det är honom helt egalt – jo du har väljningsplikt vid körfältsbyte och ja, du bryter mot väjningsplikten om bilen i det fältet måste anpassa/minska sin hastighet pga dig. Oavsett om han överskrider gällande hastighetsbestämmelse. Det rättfärdigar dig inte att bryta mot väjningsplikten bara för att den andre ”kör för fort”.

Heder åt dem som fortfarande kan hantera högerpedalen och raska på sina omkörningar!

En annan marodör på motorvägen är de som abonnerar på vänster körfält utan att respektera oss andra som också vill utnyttja det.
Detta uppstår oftast när det är lite mer trafik på motorvägen, gärna blandat med lite tung trafik. Då är det allt för många som får för sig att köra om i flera kilometer, utan att återvända till höger fält och släppa förbi (ännu) snabbare trafik.
Det är som att de verkar resonera ”jag håller 110 och fortare än så får man ändå inte köra, så jag ligger kvar här”.

En egoist och polis-wannabe.

Jobbigt att hålla på att byta körfält hela tiden? I så fall kör du inte bil, utan du åker bakom ratten. Överväg att ta tåget istället.

Det blir så mycket trevligare om vi tar lite lite hänsyn till varandra och respekterar andra.

Som jag gärna gör, när det gäller långtradaromkörningar. Något som många brukar svära över: ”måste han köra om för att hans varvtalsregulator låter honom köra 3 km/h snabbare än den andra” och så segar den sig om den andra lastbilen i flera kilometer.
Jag förstår dem. Det är yrkesmän som är på jobbet, med pressade tidsschema. Och det kan vara riktigt stressande att tvingas ligga bakom någon, utan att få köra i sitt eget tempo.

Slutligen tänkte jag istället ondgöra mig över ett annat beteende som jag tycker är oacceptabelt.
I trafikförordning förordas att ljustuta används på motorväg för att påkalla uppmärksamhet. I praktiken betyder det att du blinkar till med helljuset när du är på väg ikapp ett långsammare fordon i vänster körfält, någon som kanske inte tittar i backspegeln tillräckligt ofta, eller som har svårt att växla ned och trycka på gasen för att komma om.

Ofta fungerar detta bra och medtrafikanterna återgår så snart det är möjligt till höger fält.

Men ibland blir man nedlyst av den som man precis innan blinkat på och passerat. Ungefär som att han blivit förnärmad eller kränkt. Märkligt och löjligt beteende, enligt mig.

Slutligen tänkte jag ge dig två argument till lika många motorvägspåståenden:

1) Motorvägskörning är så tråkigt, det är bara rakt och rakt.
Svar: Då kör du inte tillräckligt fort. Alla vägar blir kurviga med ökad hastighet.

2) Jag höll fullt hela motorvägen mellan Uppsala och Stockholm.
Svar: Då har du inte tillräckligt med hästkrafter under huven.

Läs gärna om mittfilsextremister här och faran med att fara för långsamt här.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tankar och ord och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s