Filosofi om konflikthantering och om att välja sina strider – iLandsproblem i Tillvaron del XXII

Vi bör spara på krutet och välja våra strider. Och välja att anfalla de gånger något händer som vi verkligen inte kan tolerera eller släta över. Inte minst för att det inte ska upprepas. Väljer vi våra strider kommer anfallet att ha bättre effekt, eftersom vederbörande inte har försvaret uppe och är mer mottaglig eftersom du anses som fredlig. Och om du då tar till strid så blir det en signal till motparten att detta måste vara något att verkligt viktigt. Alltså motsatt verkning än vad du får om du skulle ägna dig åt strider för allt, med upprepade och ständiga attacker.

Vi själva mår ju inte heller bra av vare sig konflikt eller den direkta attacken. Ändå är det så djuriskt frestande och rättfärdigande att göra så. Människan är ung som varelse och ännu yngre är vårt sociala samhälle. Den naturliga instinkten fungerar inte i moderna sammanhang. Därför behöver vi lära oss att leva och interagera, istället för att låta autopiloten styra oss, en autopilot som är inställd för att överleva på savannen bland vilda djur där mat för dagen var vår huvudprioritet, något som inte alls bekymrar oss idag, annat än möjligen vad vi ska välja.

Vi behöver alltså börja med att ta konflikten med oss själva, overrida naturligt programmerade beteenden och ta kontroll över oss själv. Detta för att i slutändan skapa bästa förutsättningar, inte minst för oss själva. Rätt eller bäst väg att gå i denna sociala labyrint, är inget som vi nödvändigtvis tycker känns logiskt eller riktigt. Det är inget vi får lära oss i skolan. Allt handlar om trial and error. Ofta är det svårt att ta sig ur cirkeln, och lära sig av misstagen och sluta upprepa det som inte fungerar så bra.

I punktform.
När du stöter på något som din medmänniska gjort, som du misstycker till:

1) ta konflikten med dig själv först.

2) Är det värt konsekvensen, att försämra klimatet, för att strida för denna sak, för att få medmänniskan att ta på sig felet och själv rätta till det.

3) Kan du svälja din egen stolthet att leva vidare med detta, alternativt själv ställa det till rätta?

4) Om anfall är enda vägen för dig, vilket det är ibland, välj taktik! Frontalattack är enkelt och fränt, men du riskerar stora förluster, även vid en seger. Istället för att säga ”Du har glömt smöret framme”, ”Du har glömt att spola”, ”Det var din tur att diska”, ”Du hade glömt att tanka bilen och inte sagt åt mig att jag måste titta på bensinmätaren, så att jag fick slut på bensin och var tvungen att gå hem”, brukar konflikexperter föreslå denna taktik: ”När du glömmer Smöret framme, gör det mig ledsen. Hur känner du inför detta?” vilket tvingar motparten att svara på en fråga om sig själv, istället för att kasta in den i försvarsställning … och sedan när motparten sagt sitt, fortsätt med ”Hur ska vi lösa/gå vidare med detta?” och så föds en dialog istället för som ofta i konflikt, två monologer.

5) Ett annat sätt, som kräver en form av tålamod från dig själv, men som i studier visat sig effektivast, är att frysa ute dåliga beteenden och istället arbeta med positiv feedback. Att uppmuntra och belysa det du själv istället tycker är bra. Det är inte lika snabbt som anfallet, förstås, men det är i längden vinnande för klimatet. Sannolikt för att vi människor är så känsliga för och duktiga på att suga åt oss av uppskattning, bekräftelse och beröm, att om vi får detta av en sak, präglas detta och vi kommer att söka mer av detta. På bekostnad av det som inte ger positiv feedback från dig.
Risk finns att berömmet tas som ironi och/ eller maskerad kritik. ”Va bra att du tog in cykeln i källaren” (-”åtminstone”; hör den tilltalade om det är någon med en smula dåligt samvete.)

Man kan aldrig ändra på någon annan än sig själv! Sägs det… är det verkligen så, om nu tillvaron är så dynamisk och så mycket av det vi tycker och tänker härrör från andras idéer och tankar (läs mer här)?

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Filosofi och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Filosofi om konflikthantering och om att välja sina strider – iLandsproblem i Tillvaron del XXII

  1. Ping: Trubbel i paradiset, igen! | Sabinas egna blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s