Scania 111 – en vind av det förgångna

När jag var liten och första gången såg charmen i bilar och lastbilar, var det ungefär 50/50-fördelning mellan frambyggda lastbilar och normalbyggda.

Frambyggd är så som nästan alla är idag, med hytten längst fram med vertikal front. Det gör att det blir mer plats till lasten, eftersom totallängden är reglerad.

Därför hajar jag alltid till när det dyker upp en normalbyggd lastbil idag, alltså en med konventionell motorhuv framför hytten.

Idag var jag på tändstiftjakt när jag fann en härlig sjuttiotalare, precis så som de såg ut när jag var liten! Brandgul till på köpet!

20130223-172432.jpg
Kolla in alla nostalgiska detaljer – hornen, gangsterkepsen, lägespinnarna som hjälper föraren att se var skärmarna slutar. Och så det lilla positionsljuset på hyttens tak – är det månne en blinkers tagen från en VW Bubbla?

20130223-172719.jpg
Den har snöflak, det ser vi på att grusflaket fått sidorna påbyggda för att klara lätt last i stor volym – alltså snö. Intressant är att man ändå sett till att även påbyggnaden fått lastbilens färg.

Scania 111 – beteckningen avslöjar att det är andra (!) generationen (då första slutade med noll) och att det finns en rak sexa under huven på 11 liters slagvolym, kanske på cirka 300 hästar.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s