Inför F1-säsongen 2013

Formel 1 har precis avslutat sina tre försäsongstest och nästa helg 15-17/3) är det premiär för säsongen i Melbourne Australien.

Vad kan vi gissa utifrån försäsongstesterna och teamens uttalanden?

Red Bull har haft en bil som alls är överens om att de går som en dröm och den är snabb över långa stinter. Men de har bara toppat listan över dagssnabbast en gång av 12 möjliga. Saknas spetsen eller håller de igen med avsikt?

Och hur är det med motormappningen av den Renaultmotor som både Red Bull och Lotus använder. Är den ok?

Lotus som toppat flera av testdsgarns har även de imponerar med fin balans, nöjda förare och god långstintsfart. Många ser dem som nr 2 bakom Red Bull. Men sista testet var ett avbräck där Kimi Räikkönen blev matförgiftad och testförare fick kastas in. Och de har inte kört de antal varv de önskat pga vissa problem, så som telemetribortfall och dubbla växellådshaverier.

Mercedes skrev själv ned sig själva, både ägare, teamledning och förare, ända till sista testet när både Rosberg och Hamilton var klart snabbast.
Men alla kommer ihåg försäsongen, där Mercedes var ilsnabba alldeles i slutet, utan att den farten infann sig i race sedan. Hur är det i år?

Ferrari är alla – både Ferrarifolk inkl Alonso och utomstående – överens om att de inte är snabbast, ännu. De har i alla fall en bättre bil än de började fjolårssäsongen med och då var ju Alonso ändå med i VM-striden ända till slutet. Och Ferrari har inte testat sitt paket för Melbourne än, vilket de andra toppteamen har. Finns det några tiondelar till i den uppdateringen tro?

För några tiondelar kommer att vara mycket i år, då alla är överens om att det kommer bli minst lika jämt som förra året.

McLaren har, tillskillnad från de andra stallen, byggt en helt ny bil. Utvecklingen hade nått sitt tak, hette det. Jag tror att fjolårsbilen var mer byggd för Hamilton än Button. Och nu när Hamilton är borta blev det enklast för dem att börja om med ett tomt papper för att bygga Buttons bil. Så olika är deras körstiöar och behov.
Hittills har McLaren-bilen varit omväxlande snabb, omväxlande långsam. Svår att ställa in?

Det var de som har chans på VM. Kan någon mer utmana om en enstaka raceseger? Ja, både Williams och Sauber borde ha en möjlighet. Kanske till och med Force India.

Däcken har varit ett aber under testerna, då Pirelli gjort dem mjukare än förra året. Graining och hårt slitage har många klagat över och förutspått att alla tillgängliga däck kommer att gå åt under ett lopp för att komma i mål.

Pirelli själva tror inte på det, utan att många av dessa problem försvinner när de kommer till varmare temperaturer. På testerna var det knappt två-siffriga temperaturer.

Hur det än blir, blir det synnerligen spännande. I år med. Och sannolikt kommer förar-VM stå mellan Red Bulls Vettel, Ferraris Alonso och Lotus Kimi. Även i år.

Märkes-VM avgörs vilket av dessa tre team som har den bäste andreföraren – Webber, Massa eller Grosjean.

Snart går starten!

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s