Stress över förseningar i kollektivtrafiken – varför

En gnistrande klar marsdag, solen strålar som en havererad kärnreaktor och det är kallt så som det anstår em svensk vinter. Minus 16 grader.

Men det är alltså en så kallad fin dag, sol, molnfritt, ingen nederbörd, ingen blåst. Perfekt att njuta av. Eller?

Minus 16 så fungerar inte den spårbundna trafiken. Så är det bara. Så även denna dag, med försenade tåg, vars avgångstider ständigt flyttas fram.

Så där står vi en hord pendlare på perrongen och väntar. De flesta står och tittar åt det håll som tåget ska komma, kanske i någon förhoppning om att frammana tågets närvaro bara de tittar nog mycket, eller av rädsla för att missa det. Det sista är inget rationellt beteende.

Många tittar stup i ett på klockan, sin egen eller stationsklockan. Eller på båda. Varför, tåget kommer inte fortare för det och ingen tänker sig gå och göra något annat medan de väntar oavsett hur mycket tid som återstår till beräknad avgång. Det är inte heller ovanligt att folk gnäller för varandra om opunktligheten. Och de som inte har något resesällskap kan ibland till och med muttra högt för sig själva.

Somliga börjar trava lite fram och tillbaka.

Sannolikt är detta stressbeteenden, och ett sätt att få utlopp för den frustration som uppkommer av maktlösheten i din egen situation. Du kan verkligen inte göra någonting alls för att tåget ska komma tidigare.

Lite märkligt, kan det tyckas, eftersom det ofta är ett legitimt skäl att bli sen till jobbet för att kollektivtrafiken är försenad.
Varför inte ta tillfället i akt och njuta av en stund för sig själv? Tänka på något trevligt. Eller mentalt förbereda sig för arbetsdagen?

Därför att stressen skapar adrenalinpåslag och kortisolinsöndring som inte främjar till njutning, vila eller eftertanke.

Det där kan förstås övervinnas mentalt. Men det är inget som sker automatiskt – automatiken i default är ju stressen. Det behövs aktivt tänkande och upprepat, övning alltså, för att det ska bli default. Vad? Jo att öva sig på att mota bort denna stress med behagliga tankar.

Helt plötsligt, när du bemästrar detta, kan detta stressmoment bli till en kvalitetsstund för dig själv.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tankar och ord och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s