F1-premiären – överraskningarna

Medan toppstriden stod mellan toppförare och toppstall, bjöd F1-premiären även på ett par överraskningar.

Force India visade oväntat god form även i race och genom att starta på mediumdäcken fick Sutil leda loppet ett tag. Och kunde matcha Vettel på nyare däck närmast bakom. Okej, vem vet hur hårt Vettel låg på när han visste att Sutil skulle i depå, men Sutil körde åtminstone så fort att Vettels strategi inte krävde att var tvungen att tvinga sig förbi.

Force Indias stora svaghet var på de supermjuka däcken, som deras bilar inte alls kunde bevara. Men båda bilarna på poängplats får anses bra.

Lika dåliga på supersoft-däcken var McLaren, som till skillnad från övriga stall, valt att bygga en helt ny bil till årets säsong. Inte fick den då särledes bra på mediumdäcken heller. Just nu ser det ut som en felräkning och det talas redan om att ta fram den gamla bilen, som var riktigt bra.

Mercedes har gjort framsteg och närmat sig toppen, men har en bit kvar. Betänk bara att en bil bröt med tekniska fel och att Hamilton – som kvalade in som trea – tyckte att femte plats i loppet var bättre än han vågat hoppas på.

Även anrika WilliamsF1 hade en dålig helg och värst av allt är att nog har en riktigt dålig bil också.

Försäsongstesterna hade utmålat Sauber som en bra bil, speciellt under race. Nu vet vi egentligen ingenting om det, eftersom de bara kom till start med en bil och det med en förare som gjorde F1-debut. Deras stjärna Nico Hulkenberg var frisk och kry, men inte hans bil. Malaysia kommer kanske att visa att Sauber faktiskt är bättre än resultatet i Oz antydde.

Slutligen Grosjean i den andra Lotusen. Målen är glasklara – inga fler krascher och hjälp stallet att samla poäng till märkesmästerskapet. Lotus mål är att bli trea i märkesmästerskapet i år (2012 slutade de fyra). Kommer han att klara den pressen och ändå vara så blixtrande kvick som vi stundom sett honom vara? Efter Australien ser det tungt ut, men han orsakade åtminstone ingen kollision.

Eller har Lotus byggt en bil efter Kimi Räikkönens preferenser, som då kanske inte passar Grosjean lika bra längre. De två har trots rätt olika körstil. Och ingen skulle väl klandra Lotus för att ge Kimi det han vill ha.

Läs om Kimis segerrecept i samma lopp här

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s