Prioritering av sopsortering

Sopsortering. Smaka på ordet… inget trevligt, eller hur. Kanske därför ordet källsortering uppstod.

Oavsett benämning tar det tid och kraft. Så mycket enklare att slänga allt i brännbart. Allt brinner ju, eller? …kanske inte riktigt allt, då.

Det finns mängder med fraktioner att sortera idag. Mjukplast, hårdplast, pappersförpackningar, wellpapp, tidningspapper, ja det tar inget slut på det. Kan det kännas som.

Varför bör vi anstränga oss?
Varför inte bara strunta i allt och köra en påse brännbart?

Det finns två skäl, som väger tyngre än moraliska och miljömässiga.

1) kostnaden för brännbara sopor (=osorterade) är mycket högre än för källsorterade. I slutändan är det du som får betala för det genom höjda avgifter.

2) vi är för många på jorden för att kunna ta nytt hela tiden. Än så länge går det, men kostnaden stiger för att ta fram nytt, jämfört med att använda återvunnet material. Gissa vem som betalar i slutändan.

Så om vi nödvändigtvis måste källsortera något, vad är då det viktigaste, vad är mest värt att lägga ned kraft på? Du kommer garanterat att få olika svar beroende på vem du frågar. Återvinningsbranschen är luckurativ med många egna, ekonomiska intressen, lägg till att varje kommun har sina småpåvar som har sina idéer samt miljöfanatiker som självutnämnda experter.

Men om vi sammanfattar kunskap och tänker lite själva, så kan nedanstående prio-lista tona fram.

1) metall och i synnerhet aluminium. Dels är det lätt att återvinna och Sverige har god infrastruktur för denna återvinning.
Sedan har vi kruxet att speciellt aluminium inte brinner. Men det smälter. Och det händer att våra värmeverk som bränner sopor måste rensas från smält aluminium med dynamit. Dyrt och vanskligt. Och kostnaden hamnar alltid till slut på dig.

2) kompost/matrester. Men det är starkt avhängigt vilken kommun du bor i. Men många kommuner rötar detta till biogas. Vi får bränsle som gör att vi klarar oss med mindre olja i samhället. T.ex. som bränsle till din lokalbuss eller din nya gasdrivna Volkswagen Up! eller gamla Volvo V70 Bifuel.
Dessutom spar kompostering olja på ett till sätt: organiska sopor är fulla av vatten, som inte brinner. Det sänker temperaturen i förbränningen och det måste hanteras. Hanteringen består inte sällan av att det sprutas in en kubik brännolja…

3) så har vi batterier, elsopor, lågenergilampor och liknade, där det går att utvinna många bra metaller

Resten är mer en form av lyxåtervinning.
Papper. Jovisst spar det träd och energi jämfört med nyproduktion, men det brinner bra också.
Samma sak med pappersförpackningar. Ska något av detta verkligen satsas på så är det wellpapp, som har en mycket god återvinningsbarhet.

Tidningspapper då? Bland det första som samlades in för återvinning. Jo, jo, men nu är det 2010-tal och är det inte så att den tryckts dagstidningen sjunger på, om inte sista refrängen så i alla fall sista versen.

Plast, både mjuk och hård, brinner bra det med. Och vad får vi ut av återvunnen plast? Nytt emballage är väl okej, men alla trädgårdsmöbler och lådor att lägga bra-att-saker i, av plast, har ju trängt undan mer gedigna produkter av trä och metall. Är det verkligen något vi behöver?

Glas då? Inte heller så dumt att återvinna med tanke på hur dåligt det brinner. Blir lika ofta till fyllnadsmassa som till isolering och nya glasförpackningar.

Gör vad du kan och anser rätt.
Men bygg din åsikt på fakta.

Läs även ”Myter och fakta om återvinning

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tankar och ord och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s