Kimi Räikkönen fortsätter imponera i Malaysia

Med mindre än en vecka sedan Kimi Räikkönen inledde Formel 1-säsongen 2013 med seger i Australien, så toppar han fredagens tidsträning inför Malaysias Grand Prix.

Okej, Kimi var några hundradelar efter Red Bulls Webber på första passet och bara några hundradelar framför regerande världsmästaren Vettel på andra passet. Men medan Red Bull-piloterna klagade på högt däcksslitage (minns att Red Bull trodde och hoppades på att däckssituationen skulle bli bättre i Malaysias värme jämfört med Australiens kyla) så tyckte Kimi att hans Lotus var bra och att han hade kunnat köra ännu snabbare.

Båda Ferrari-bilarna såg lika konkurrenskraftiga ut som de gjorde i Australien och Alonso är fortsatt nöjd. Men precis som Mercedes, så sliter Ferrarin bakdäck, allt medan Lotus verkar vara mycket snäll åt däcken.

Båda Force India-bilarna slutade tidsträningen i topp tio. Ändå har förarna mage att gnälla och vara missnöjda. Visst vill alla vara först, men sitter man i en Force India och är på par med fabriks-Mercedes (de har ju Mercedes-motorer i Force India), så borde man ha vett att uppskatta sin sits.

Och medan Lotus hotar att etablera sig i den absoluta toppen, så lämnar McLaren den, genom inte vara bättre än sjätte snabbaste stall.

Men McLaren har sådana där missar av och till – minns 2004 med en bil som var både långsam och som inte tog målflagg förrän fem lopp in i säsongen pga motorhaverier, haverier som sannolikt berodde på att chassiet skadade sönder motorerna.

Det året blev det en seger, på Spa genom Kimi Räikkönen. Även 2006 var en lika usel säsong, då McLaren inte tog en enda seger, trots förarnaterialet i form av Kimi och Montoya.

För att så åren runt i kring ha en av fältets bästa bilar – 2003 då Kimi tog sin första F1-seger, i just Malaysia, och nästan vann VM – 2005 då man hade en blixtsnabb bil med tveksam tillförlitlighet – 2007 då Alonso och Hamilton i McLaren förlorade VM till just Kimi med en enda poäng och 2008 när Hamilton vann VM.

Utifrån fredagsobservationerna kan vi säga att Kimi verkar ha fart nog över ett kvalvarv att utmana om en plats i första startled.

Och kunde han vinna från sjunde startrutan i Melbourne så torde han ha goda chanser på söndag morgon!

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s