Recept – svensk hederlig mat på ett kick

20130324-201059.jpg

Visst är det härligt hur all utländsk mat berikat vår tillvaro! Asiatiskt, indiskt, amerikanskt, mexikanskt, ja till och med italienskt och grekiskt, trots att de äventyrar Europas ekonomi just nu.

Men… håll med om att du också blir sugen på något riktigt ursvenskt på tallriken därimellan. För det finns ju så mycket bra svensk mat bortom köttbullar.

Dagen tips är knappt att betrakta som ett recept ens, så enkelt och snabbt är det.

Kokt potatis med stekt falukorv. Finessen ligger som vanligt i kryddorna – i detta fall senap och pepparrot. Givetvis enkelt, bekvämt och hygieniskt på tub.

Tidsåtgång totalt ca 45 min
Arbetstid ca 10 min

Per portion
4 lagoma potatisar
8 lagom tjocka skivor falukorv

Kryddor
Salt i potatisens kokvatten
Senap
Riven pepparrot

Gör så här

1a) koka upp ca 0,5 liter vatten per portion i vattenkokare
1b) skala potatisen, som läggs i lämpligt stor kastrull
2) häll på vattnet, koka upp på spisen och låt koka tills potatisen är genomkokt, vilket kontrolleras med att sticka en tändsticka till centrum av tjockaste potatisen. Motståndet ska vara jämnt hela vägen. 20-30 min.
Under tiden
3) skär falukorven i slantar och lägg ett snitt i kanten för att förhindra att de viker sig vid stekning
4) stek i rapsolja på hög värme och kort tid på båda sidor.

Klart!

Servera med senap och pepparrot ad lib

Allergi
Glutenfri
Äggfri
Mjölkproteinfri
Laktosfri
Sojafri

Givetvis inte vegetarisk, men sojakorv finns… fast då blir det inte sojafritt. Och ingen falukorv heller.

Annonser

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Recept – svensk hederlig mat på ett kick

  1. Ingvar skriver:

    Senap kommer från mellanöstern och potatis från Sydamerika. Kolla dessutom innehållsförteckningen i korven som används, den kan innehålla gluten, soya m.m. Svenskt är bl.a. sillen, saltad eller inlagd och även surströmmingen. Även inhemskt kött, då av djur som lever här och invandrat naturligt till Skandinavien, som ren, älg och fågel som tjäder, orre m.m. Måmga av de vegitabilier som vi äter nu är ej inhemska utan inodlat. / Läs på om matens ursprung :)

    • DonDoc skriver:

      Jovisst är det väl så! Men var går gränsen mellan att maten är utrikisk eller svensk? Hur många generationer behöver den vara för att bli svensk?

      Att potatis inte är en svensk ”uppfinning” från början vet nog de flesta. Ändå anser många att potatis räknas som svensk mat.

      Det där är mer en känsla än fakta och ett föremål för bedömning av var och en.

      Allt gott. Även vår mat, oavsett ursprung.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s