Fortsättning från del 2
Tommy, lugnet personifierat och med erfarenhet av järnväg och ånglok som är längre än mitt levda liv, bor i en minimal husvagn dragen av en Saab 99:a. Det går inte att finna en större hjälte på åtskilliga mils radie.
”Det kan väl du göra” skämtar Tommy när jag frågar om han vill köra ut ångloket ur stallet. Snart har vi tagit plats i hytten på E2 1333. Trycket i ångpannan är nästan 9 kg och bromstrycket perfekta 5 kg. Tommy provar lokbromsen och finner den till belåtenhet. Luftpumpen vaknar till liv igen för att fylla på den luft som förbrukades.

Lokförare Tommy lotsar E2 1333 ut ut lokstallet tidigt på morgonen. Vad han inte visste här är att han snart skulle ikläda sig som rollen smeden Tommy
Tommy lägger ut skruven och öppnar regulatorn. Jovisst rör sig E2 1333 långsamt och majestätiskt framåt, men värre är att ånga sprayar hytten invändigt. ”Jag tror det läcker någonstans” säger jag lugnt samtidigt som pulsen stiger snabbt. Säg inte att inte heller detta lok är i linjeskick! För då skulle det bli tvunget att ta till diesel.
Ja visserligen kunde ju ångloket gått längst fram för syns skull, men det hade ju varit mycket tråkigt. Och om du läst tidigare inlägg vet du att det inte blev så.
”Säger du det?” säger Tommy lugnt, samtidigt som han nästan försvann i ånghavet. Han stänger regulatorn och ångan försvinner.
Efter lite felsökning hittar vi hålet. Ett fryshål på en ledning till en manometer framför lokföraren. Ledningen var inklämd mellan främre hyttväggen och just manometern, men lyckligtvis delad. Så den gick bra att ta bort. Och därpå tog det inte många minuter för samme Tommy att löda ihop den.
Manometer och ledning återmonterat. Nytt prov och nu är det tätt. Men nu strejkar luftpumpen. Vad? Den som nyss startade så lätt efter åtta månader i dvala.
Och utan den inga bromsar. Så där stod vi, med ett halvt ånglok utanför lokstallet och resten kvar inne.
Lite knackande på luftpumpen väckte den dock till liv.
Därmed kunde vi köra ut loket på vändskivan, vända det och sedan backa till vagnarna.
Till den första vagnen i tågsettet kopplades ångvärme från ångloket.
Fortsättning följer!