Kimi delar första startled med Hamilton i Kinas GP i Formel 1

Kimi Räikkönen kliver ur sin Lotus efter kvalet till Kinas GP 2013.

Kimi Räikkönen kliver ur sin Lotus efter kvalet till Kinas GP 2013.

Kinas Grand Prix i Formel 1 2013 och det är fortfarande tätt, jämnt och ovisst.

De tre första bilarna på startgridden är Mercedes, Lotus och Ferrari. Sedan följer Mercedes, Ferrari och Lotus.

Vänta nu… var är Red Bull? McLaren har vi fått acceptera att de inte är med på allvar i år, men Red Bull har hittills tagit samtliga pole. Vad hände? Jo Webber föll bort med tekniska problem och Vettel var helt enkelt inte snabb nog. Han var till och med så långsam att han valde att kvala på prime-däcket (som denna helg är medium), allt för racestrategins skull.

Men som Kimi sade, hade han trott att loppet skulle gynnas av att kvala på prime-däck hade han gjort det med. Men det gjorde han inte. Och Vettel skulle inte heller gjort det om han hade haft att slå sig in bland topplaceringarna.

Det är alltså ovisst i Formel 1 idag och det styrkeförhållandena ändrar sig från lopp till lopp.

Mercedes, Lotus och Ferrari i topp tre på startlinjen imorgondagens lopp i Kina

Mercedes, Lotus och Ferrari i topp tre på startlinjen imorgondagens lopp i Kina

Faktum är att, åtminstone i detta kval, så var det inte så jämnt, det var rätt stora tidsdifferenser. Hamilton tog pole före Kimi med tre tiondelars marginal. Det är mycket. Och Alonso på tredjeplats var också rejält bakom Kimi.

Men det är kul att det är tre olika stall, som dessutom drivs av motorer från tre olika tillverkare. Lotus kör ju med Renaultmotorer och vad som sitter i Mercedes och Ferrari är väl rätt uppenbart.

Hamilton var synnerligen nöjd över att ta pole position, det var ett tag sedan sist (september 2012 på Monza), men kanske mest för att det var med sitt nya stall Mercedes. Minns dessutom att Mercedes hade hade både pole position och andra startrutan här i Kina förra året. Dessutom vann de då, genom Rosberg.

Kimi, Hamilton och Alonso. Oavsett vilken bana det handlar om, oavsett vilka stall som är i topp, så är det alltid toppförarna som sitter här.

Kimi, Hamilton och Alonso. Oavsett vilken bana det handlar om, oavsett vilka stall som är i topp, så är det alltid toppförarna som sitter här. Lägg märke till stilen – Hamilton och Alonso sitter rakryggade och prydligt, medan Kimi är mer relaxad.

Det är förstås ingen garanti för seger i år.  Alonsos Ferrari är snabb och någorlunda snäll mot däcken, medans Mercan är betydligt hårdare på däck. Att Alonso oftast gör bra starter och också känt. Dessutom har Alonso kanske fått tillbaka lite självförtroende, genom att äntligen vara snabbare än Massa i kvalet (läs mer här).

Lotus med Kimi Räikkönen är också ett hot mot Hamiltons seger, förstås. Och som Hamilton själv sade under intervjun, så är däckssitutionen densamma för alla, utom för just Kimi, vars körstil och bil är snällare åt däcken och får dem att räcka längre.

Kimi själv, hade fått till ett perfekt kvalvarv – precis som Hamilton – men var inte tillräckligt snabb. Lotus saknar downforce och det gör den långsammare i mittsektorn med snabba, svepande kurvor.

Men Lotusen är snabb där det är som viktigast i loppet – dvs på ställen där det går att köra om och att bli omkörd.

Kimi kvalade och startade 7:a i Australien. Och vann.
Kimi kvalade 7:a och startade 10:a i Malaysia och hade tagit mycket mer poäng om det inte var för regnet i början av loppet, som Lotus har svårt för.

Hur farlig han bli när han nu startar från andra rutan ser vi med början kl 9:00 svensk tid!

Kimi på presskonferensen var bekymrad över att inte ha lika mycket downforce som konkurrenterna. Trots det var han snabbare än Alonso, Vettel, ja alla utom Hamilton.

Kimi på presskonferensen var bekymrad över att inte ha lika mycket downforce som konkurrenterna. Trots det var han snabbare än Alonso, Vettel, ja alla utom Hamilton.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Bil och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s