Ekonomer regerar världen – om Chris som hellre vill vara ekonom än prins

Det är lätt att tro att världen styrs av politiker. Kanske en och annan monark. Och en bunt diktatorer. Klart att det ser ut som det gör…

Men dessa är ju bara marionetter till de som verkligen har makten – ekonomerna.

I helgen som gick, var det kunglig bröllopsfest i Sverige. Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill. Mannen som gifter in sig i det svenska kungahuset, men som avsäger sig prins- och hertigtiteln.

Han tänker inte ens bli svensk medborgare.

Varför?

Som prins eller hertig skulle han vara tvungen att sluta sitt ”vanliga” jobb.

Och det vore som att abdikera. Från makt och pengar. Idag är Chris O’Neill nämligen ekonom.

Vad jobbar då denne Chris O’Neill med idag och framledes (uppgifterna från och äran till SvD Näringsliv)? Han spekulerar. Spekulerar med andelar av hederliga bolag i syfte att tjäna pengar, på ett sätt som på intet vis kan föra något gott med sig, eller göra någon nytta.

Principen är sådan här. Aktier i ett företag han tror kommer att tappa i värde lånas. Dessa aktier säljs sedan för pengar. Samma aktier köps tillbaka när värdet på aktierna sjunkit. Se där, vinst till Chris. Sedan lämnas aktierna tillbaka.

Därför ligger det i Chris O’Neills intresse och arbetsuppgift att sprida negativitet om företaget i fråga, så aktierna verkligen sjunker. Något som kan få förödande konsekvens även för ett sunt och välmående företag.

Andra kan luras att sälja, kostnaden att låna pengar kan stiga, konsumenter väljer andra företag, liksom arbetskraft. Vem vill satsa på något som går dåligt?

Minns att tanken och syftet med börsen är att företaget som säljer sina aktier ska få in kapital, tex till produktutveckling.
Köparna blir delägare och får del i vinsten. Båda parter är lyckliga vinnare och företaget får stabilitet och kan anställa arbetskraft.

Att spekulera och handla med aktier i syfte att köpa billigt och sälja dyrt kan bara liknas vid ett pyramidspel.
Där måste förlorare finnas.
Inte minst företaget, vars ägandeskap används enbart som spekulationsredskap.

Ändå framstår pyramidspelet som riktigt rumsrent i jämförelse med den parasitering som beskrivits ovan. Destruktivt, egoistiskt och enbart förkastligt.

Och den typen av spekulation anses vara stark orsak till den börskrasch världen drabbades av 2008. Det påverkar alltså även dig. Direkt och indirekt genom de företag du anlitar och köper produkter av.

Men det var ju fint att Chris donerade några hyvens intjänade miljoner till Childhoods välgörenhet. För ingen tror väl att han köpte prinsessans hjärta.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Tankar och ord och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s