Formel 1 – en komplett reality-såpa

Motorsportens topp är långt ifrån bara fart, tävling och teknik. Det är faktiskt en komplett såpopera med alla tänkbara ingredienser.

Formel 1 2013 går i och med Ungerns GP i helgen in i halvlek och halvlekspaus för sitt årliga sommaruppehåll. Många trådar är öppna för spekulationer och förhoppningar!

Vem tar platsen bredvid Vettel i Red Bull när Mark Webber slutar efter denna säsong – Kimi Räikkönen eller Daniel Ricciardo. Och vem har bollen? Är det Red Bull eller Kimi? – Kimi sannolikt. Enda orsaken till att Red Bull haussar Ricciardo är att nederlaget att gå miste om Kimi och därmed tvingas välja Ricciardo inte ska verka så stort.

Idag är Red Bull definitivt den bästa bilen och har en av de starkaste budgetarna. Budget kommer vara stark även nästa år, men bygger de fortfarande bästa bilen när reglementet ändras med nya motorer (läs mer här)? Ingen vet.

Ingen vet heller hur länge Adrian Newey stannar inom Formel 1 – och vad kommer Red Bull att vara utan honom?

Formel 1 leds av Bernie Ecclestone, som ska är ansvarig för att ha utvecklat Formel 1 till den världsomspännande sport det är idag. Och det är Bernie som än idag till mångt och mycket sätter ramarna och spelreglerna. Han är en stenhård förhandlare mot alla – de som äger stallen, FIA (Internationella bilsportförbunden), de banker som äger rättigheterna till F1, ägarna av banorna, kort sagt mot alla. Han är 82 år och kommer att tvingas bli ersatt, åtminstone när han går bort. Vad händer då med Formel 1?

Hans utbyte kan komma tidigare, då han riskerar att dras inför rätta, i Tyskland, för mutbrott.

Pirelli, som däcksleverantör till Formel 1, har levererat precis de däck som FIA önskat – däck som gett oss den händelserika racingen vi har idag. Ändå är det inte okontroversiellt, utan när stallen testar gränserna för att komma ikapp konkurrenterna, och däcken inte klarar det, beskylls Pirelli för än det ena, än det andra. Och Pirelli tvingas försvara sig, samtidigt som de försvaras av de som bäst lärt sig hantera däcken.

Sedan är det all ”handel med människor”. Det finns en klick Formel 1-människor som är av stor betydelse för sina stall. Ingenjörer och erfarna personer. Dessa är a och o om ett stall ska lyckas. Adrian Newey som köptes av Red Bull, t.ex.

Och nu har Ferrari lurat till sig Lotus tekniske chef, som till mångt och mycket är hjärnan bakom dagens framgångsrika Lotus.

Mercedes köper tunga namn till höger och vänster, frågan är, har de fått för många kockar i sin soppa? Eller köper de till de hittar rätt och kommer de att sparka de som blir över sedan?

Motsatsen, att bygga på eget folk, utan F1-erfarenhet, fungerar inte. Det har Toyota provat. Deras måttliga framgångar kom sedan de köpt in Gascoyne som teknisk chef.

Men det är ändå förarna som är de stora stjärnorna och där finns det alltid rykten och händelser att skriva om och diskutera. Hamiltons kärleksproblem och hur det påverkar hans prestanda. Alonsos tålamod med att inte få en VM-vinnande bil av Ferrari. Kimis behov av att slippa PR-uppdrag.

Och så alla wannabes. Duktiga förare som alla vill köra för toppstallen. Förstås. Och nu kan drömmen uppfyllas för ännu en, det är inte bara Red Bull som har en plats ledig; det ska mycket till om Felipe Massa får behålla sin plats i Ferrari till nästa säsong. Han gör misstag och drar inte in värdefulla poäng i märkesmästerskapet. Poäng som Ferrari behöver om de ska kunna vinna konstruktörs-VM. Det gör de inte med Massa.

Massa har länge försvarats av Alonso, sannolikt för att Massa är en snäll undersåte. Kanske behöver Alonso en utmaning inom stallet för att få den VM-vinnande bil han vill ha. Eller klarar han inte det? När han körde för Renault fick han Trulli sparkad – för att Trulli körde bättre än honom. Och han stod inte ut hos McLaren för att han inte var bättre än sin stallkamrat och dåvarande rookien Hamilton.

Spekulationer, drama, pengar, tävling och hög fart. Formel 1 är en vital såpa av högsta klass!

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s