Kycklingfilé direkt från frysen – recept

Du känner igen situationen. Någon har glömt att plocka fram kycklingfiléerna ur frysen och resterna är slut. Visst går det att göra gröt (här), men om det nu ska bli middag för flera personer och dessutom räcka till matlåda…
20130731-162303.jpgCubebepeppar-kryddad kyckling med blomkål och lök från stekpannan.

Vi kör efter samma devis som alltid här på Absolutman:
– det ska gå snabbt
– det ska vara enkelt
– det ska bli mycket mat
– det ska vara gott

Idag gör vi två rätter med kyckling, helt enkelt för att allt inte fick plats i samma gryta! Serveras förslagsvis med matkorn eller ris.

Tillagningstid: 45 min varav 25 arbete

Ingredienser
900g kycklingfilé (svensk med minst 80% kött)
2 blomkålshuvuden
1 gul lök

Rapsolja att steka i

Kryddor rätt 1
Salt
Uncle bens chinese sweet and sour

Kryddor rätt 2
Salt
Cubebepeppar (beställs på Borgeby kryddor, kan bytas mot svartpeppar; kornen krossas)
Pulvriserade, torkade grönsaker (köps på din lokale asiatiske butik)

Gör så här:

1a. Tag fram de frysta kycklingfiléerna och lägg dem i varmt vatten.

1b. Hetta upp stekpannan med rapsolja i. Vi ska steka fryst mat, så fega inte ur med värmen här, för då kommer kötttsaften att rinna ut, och maten blir kokt och dessutom torr.

1c. Koka matkorn alt. ris.

2. Skär blomkålen: stora buketter delas på 4, mindre på 2, små inte alls. Stammen skärs till slantar om cirka 3-4 mm tjocklek. Tag med fördel även de fina bladen och skär dessa i bitar om 1/2″ (=drygt 1 cm)

3a. Stek blomkålen på hög värme i omgångar.
Några minuter. Vänd. Några minuter till.
Tag ur och lägg i en gryta/stor kastrull
Salta
Toppa upp stekpannan med mera olja, låt värmen komma tillbaka.
Stek nästa omgång blomkål enligt ovan.

3b.Skär kycklingfiléerna, cirka 1/2″ (1,3 cm, se bild), medan du steker blomkålen
Torka gärna av dem med papper, så de inte dryper av fukt.
20130731-162218.jpg4a. Hetta upp och toppa upp stekpannan med mera olja. Stek den skurna kycklingen snabb på 2 sidor (ca 2-3 min per sida). OBS! Fyll inte stekpannan med kall kyckling – absolut Max halva ytan får täckas. Annars kyls pannan och köttet kokas i sin egen saft.

4b. Stek kycklingen i omgångar och flytta över till blomkålen i grytan vart eftersom. Salta.

4c. Skär löken medan kycklingen steks.
20130731-162242.jpg
När all kyckling och blomkål är stekt, tag av ca 1/3 och lägg i stekpannan.

5a. Sänk till svag värme i stekpannan och lägg i löken med kycklingen och blomkålen.

5b. Värm upp grytan (hög värme) och slå i burken med Uncle Bens. Skölj ur burken med vatten och häll i sköljet i grytan (ca 1/3 av burken).

5c. Låt koka upp och sedan puttra på svag värme i minst 5 min. Smaka av och salta efter behag.

5d. Vänd maten i stekpannan då och då i minst 5 min. Krydda med salt, cubebepeppar och grönsakspulver.

6a. Häll i 1 dl vatten i stekpannan och rör om.

6b. Optional: såsen i grytan kan enkelt göras simmig och tjock med brun Maizena-redning. Den hälls i direkt från paketet i den kokade grytan.
Rör om och utvärdera tjockheten efter 1 min. Tillsätt mer pulver om tjockare sås önskas.

Klart.
Serveras med matkorn alternativt ris.
20130731-162327.jpgGrytan: kyckling, blomkål och redd Uncle bens sweet and sour-sås

 

Allergi:
Glutenfri – ja (välj ris)
utan ägg – ja
utan mjölk – ja (välj mjölkfritt margarin eller rapsolja)
laktosfri – ja (som ovan)
utan fisk – ja

En god, saftig och sallad kan gärna serveras till, recept här

Snabbare kycklingrätt finns här

Annonser

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s