Just nu i min kopp te 7 – Ceylon FBOP, samt om tekvalitet

För oss som drivs med svart te är och förblir Ceylon ett centralt objekt. Säkert är det klimat, jordmån och traditionen i tillverkningen som är grunderna för det te som tebusken ger på Sri Lanka.

20130725-174104.jpg

Men även detta te erbjuds i massor med kvalitéer beroende på vilka blad som plockats och när.

Dessa kvalitéer benämns med kryptiska bokstavskombinationer (som inte är någon diagnos eller sjukdom) och ceylonteet i min kopp idag betecknas FBOP, vilket ska utläsas som ”Flowery Broken Orange Pekoe”

Vidare finns både FOP, BOP, OP och TGFOP. Ja, faktiskt fler undervarianter också, men det är dessa fem kvaliteter som vi normalt kan hitta i Sverige.

Generellt går det att säga, ju fler bokstäver, desto högre upp på tebusken växte bladen och desto bättre te är det.

Men för dig som teälskare och älskare av akademiskt vetande kommer mer detaljerade förklaringar här.

Orange Pekoe (OP) är kvalitetssystemet för te. Det har ingenting med apelsin att göra, det är alltså inte smaksatt.

OP betecknar även de stora, helt utvecklade tebladen som plockas till te. Teet blir grovt och kan dra länge. Starkt blir det aldrig.

Flowery Orange Pekoe (FOP) är te högre upp i busken, lite mindre, inte helt utslagna blad och lite kraftigare te.

Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (TGFOP) är de spädaste och finaste bladen från tebusken. Ännu bättre, smakfullare te. (men det finns förstås ännu högre grader – alla vill ju visa på att de har en bättre och därmed dyrare produkt)

Men inget av dessa tre kvaliteter ger något särledes starkt te, trots allt.

För att åstadkomma starkare te, så bryts bladen. Teet blir betydligt grannare och innehållet får mycket lättare att dra ur.

De två kvaliteter med brutna blad som finns är Flowery Broken Orange Pekoe (FBOP) och Broken Orange Pekoe (BOP).

I teproduktionen, speciellt där FBOP och BOP framställs, så blir det en hel del ”skräp”, småpartiklar från teblad. Bös, helt enkelt.

Detta bös släpper ur sitt innehåll i kontakt med hett vatten mycket snabbt. Men teet man får ut av det kan inte liknas med te från hela eller ens brutna blad. Detta te blir beskt och strävt av garvsyror.

Trots det har detta bös en stor marknad, det är nämligen ammunitionen till vanliga tepåsar. Te till mindre nogräknade, där en kort dragtid och lågt pris är det enda centrala.

För den som vill ha ett kraftfullt te, med god smak och hög kvalitet, som drar snabbt, kan jag varmt rekommendera dagens te, Ceylon FBOP.

Läs gärna om andra teer med start här.

Annonser

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Mat och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s