Kimi Räikkönen till Ferrari eller McLaren 2014?

Inför årets upplaga av Spa Francorchamps är rykteskvarnen i full gång. Ända sedan Mark Webber påannonserade sin pension från Formel 1, så har Kimi Räikkönen varit en het kandidat till hans sits.

Men ganska så samtidigt kom uppgiften från båda sidor om att Kimi inte kommer komma till Red Bull 2014 – både från Kimis manager och från Red Bulls Helmut Marko, som drar i de flesta trådar där. Det trots att ryktet säger att Kimi erbjudits en lön på 90 miljoner kronor + sponsring av hans motorcykelteam.

Alltså handlar det inte om pengar för Kimi.

Kimi säger själv att det är paketet som är viktigt – en vinnande snabb och pålitlig bil och en trivsam miljö.

Lotus erbjuder honom en snabb och pålitlig bil och en trivsam miljö. Men kanske inte vinnande snabb, speciellt inte nu när bilarna kommer att byggas om från grunden med nya motorer och nu när Lotus förlorat sin tekniske chef James Allson.

Kimi är inte dum. Han vet vad han vill ha och var han kan få det. Nu är det upp till vårt gissande att komma på det. Den enda ledtråden vi har från Kimi är hans uttalande i Ungern att hans val kanske kommer att förvåna en och annan.

Varför tror inte Kimi att Red Bull kommer att ha en vinnande bil även nästa år, med en sådan guru som Adrian Newey ombord? Svaret kan vara Renault-motorn. Det ryktas om att Mercedesmotorn är 100 hästkrafter starkare än konkurrenternas. 100 hästkrafter innebär ett genuint övertag.

Om det är sant, så borde även ryktet om Kimi Räikkönen till Ferrari 2014 också vara fel, eftersom Mercedes bara har två motorkonkurrenter nästa år, i form av Renault och Ferrari.

Och i sådana fall är Kimi på väg till ett stall som drivs av Mercedesmotorer.
Då har vi följande att välja på:
Mercedes själva
McLaren
Force India

Mercedes sitter tämligen säkert nöjda med Nico Rosberg och Lewis Hamilton. Det är två kompetenta förare som trivs med varandra och är det något Mercedes behöver nu så är det arbetsro och mindre personalförändring.

Alltså återstår McLaren eller Force India.

Kimi har tidigare kört för McLaren och var inte nöjd med vare sig tillförlitligheten eller miljön hos McLaren.

Men miljön kan mycket väl ha förändrats, speciellt efter Ron Dennis avgång för flera år sedan. Och är det något som McLaren gång på gång har visat att de kan, så är det att utveckla en bil under pågående säsong.

Med Mercedesmotor 2014 i McLaren och sedan fabriksstall för återvändande Honda från 2015 framstår McLaren som ett rimligt val för den förare som vill konkurrera om VM-titeln.

Men vänta nu, sitter inte McLaren nöjda med Button och Perez? Perez är otvivelaktigt en stor talang med framtiden framför sig, även om han idag har en bit till sin topp. Ändå kör han jämnt med, eller ifrån, Jenson Button.

Button har aldrig varit mer än en talang, som lovat mer än den kunde hålla. Men han är ju världsmästare, kanske du invänder. Jo, fast lite turlig sådan. 2009 gick alla de stora teamen bort sin med KERS, medan Brawn utvecklade sin bil under hela föregående säsong och satsade på ”double defuser” istället för KERS – en vinnande lösning.

Button är ingen dålig förare – men vilken förare som når F1 är dålig? – men jag tror att de flesta håller med om att han måste ställa sig bakom Hamilton, Alonso, Vettel, Rosberg – och Kimi Räikkönen.

Kimi Räikkönen vill vinna.
McLaren vill också vinna.
Kan de sy ihop sina påsar är Buttons kontrakt bara värt pengar, ingen garanti för att få köra 2014.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s