Landeryddagarna 6 – slaggfara

Det blir inte alltid som man tänkt sig. Olika lok och olika lokförare. Allt är individer och ibland tar det tid att lära sig.

Som nu. Trots att resan ned till Landeryd från Smålandsstenar är just nedför, så ville inte trycket riktigt återhämta sig efter startdippen.

Visserligen förbrukade lokförare Jacobsson en hel del ånga, men ändå. Och röken skvallrade inte om något hål i bädden.

Så jag eldade. Och eldade. Tills röken blev allt tjockare och mer brun är grå – slaggfara. Jag hade inte haft förståelse och tålamod att låta kolen ”ta sig” utan lagt på mer, för tidigt, i en desperation att återställa trycket till 12 kg.

I Landeryd gick vi loss för att ta mer vatten – brandkåren hade bara sju kubik med sig – och undertiden drog vi på sotare och lät branden i fyren vara våldsam, för att bränna ned den för tjocka bädden.

Problemet var att när glasen så småningom blev fyllda och hettan var… god, så löste säkerhetsventilen ut. Och att ha ett lok blåsande på stationen, det är inte lokmannamässigt. Men men, man lär sig och tar till sig.

Nu far vi nästa tur till Torup! Och visst är det fantastiskt hur ånglok fascinerar alla åldrar. Det kvittar om det är små barn, tonåringar, vuxna eller de som upplevt ångloken i aktiv tjänst – alla kommer fram, kikar och frågar försiktigt ”får jag komma upp i hytten?” – och så den barnsliga, ohämmade glädje som ingen kan dölja när de kommer ombord. Ånglok är fantastiska

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Normalspårig järnväg och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Landeryddagarna 6 – slaggfara

  1. Jessica skriver:

    Spännande….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s