Skinkstek – recept på god och lättlagad mat

Skinkstek – brukar då och då gå att hitta riktigt billigt på affären. Mer miljövänligt än nötkött, anses det vara, även om det sällan erbjuds i halal-version. Vad kan vi göra för gott av detta då? Och som vanligt tummar vi inte på kraven att det ska vara lätt att tillaga och att det ska bli mycket mat.

Detta är vad innefolk och engelskspråkiga kallar pulled pork, alltså så mört att det ramlar sönder, något som uppstår när man långkokar fläsk.
20130917-121442.jpg
Detta är recept på hel skinkstek i ugn, men fungerar lika bra på hel fläskkarré! (Däremot recept på karré i skivor i ugn finns här).

Tillagningstid: 3 timmar (baserat på 1 kg kött) varav 10 min arbetsinsats och resten väntan

Svårighet: 1

20130917-121524.jpgKostnad: 5-10 kr per portion beroende på inköpspris

Ingredienser:
Svensk, hel, benfri skinkstek, ca 1 kg (tänk på att danskt kött ofta innehåller antibiotika – vi stödjer de svenska bönderna!)

Kryddning:
Salt
Vitpeppar

Serveras med matkorn eller ris och sallad enligt detta recept, alternativ detta recept.

20130917-121542.jpgTillvägagångssätt:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Ta fram ugnsfast form med lock
Medan ugnen blir varm:
3. krydda skinksteken på båda sidorna.
4. Lägg skink-steken i formen och lägg på locket.
5. Vänta till ugnen är varm (viktigt!), ställ in formen i mitten av ugnen.
20130917-121716.jpg

20130917-121741.jpg
6. Efter 30-40 min, minska temperaturen till 150 grader
7. Skinksteken är klar efter ytterligare 2 timmar, totalt 2,5 timme i ugnen, men kan utan problem stå ytterligare en timme. Under denna tid behöver den ingen arbetsinsats.

Om större bit än 1 kg används – förläng tid på låg temperatur. Tex 1,2 kg får stå i 2,5 timme på låg temp + 30-40 min i 200 grader. Det fel du kan göra är att ta ut den för tidigt.

Glöm inte att koka matkorn (alt ris) och att göra sallad.

Skyn som bildats i ugnsformen kan serveras som den är eller användas som bas till sås:

20130917-121830.jpg

1. Häll skyn i en kastrull och tillsätt lila mycket vatten som det är sky.
2. Koka upp
3. Smaka av och tillsätt ev salt. Smaka av igen i så fall
4. Tillsätt brun Maizena, ganska mycket, rör om och låt koka 60 sekunder till. Önskas tjockare sås, tillsätt mer Maizena, utvärdera tjockleken 60 sekunders kokning efter omrörning.

20130917-121855.jpgServera!

Allergi?
Glutenfri (välj ris istället för matkorn)
Laktosfri
Mjölkfri
Mjölkproteinfri
Ärtproteinfri
Äggfri
Fiskfri

 

Fler enkla recept hittar du här på Receptsidan

Annonser

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s