En fläskbit som inte hittas så ofta i kyldisken, utan som kräver sin Ica-jägare för att finnas, är bogbladet.
Ett helt stycke kött, inklusive ben, från framsidan, ja bogen. Detta kan mycket enkelt göras gott i stora mängder.
Det här är ett enkelt recept på helt bogblad i ugnen.
Tillagningstid: 4 timmar (baserat på 1,5 kg kött) varav 10 min arbetsinsats och resten väntan
Svårighet: 1
Kostnad: 5-10 kr per portion beroende på inköpspris (köpte svenskt, närodlat bogblad för 34:90/kg nyss)
Svenskt, delat bogblad, ca 1,5 kg (tänk på att danskt kött ofta innehåller antibiotika – vi stödjer de svenska bönderna!)
Om du ännu inte skaffat en ugnsfast form, så är det dags nu. Och lock bör den ha. Har den inte lock går det lika bra att använda stekpåse.
A och O i detta är att låta bogbladet få tid i ugnen. Jäktar du och tar ut det för tidigt, blir det segt och tråkigt. Gör en sallad och ät medan du väntar, om du är hungrig.
Kryddor:
Salt
BBQ-krydda
Allkrydda (mest torkade grönsaker i pulverform, finns på din närmaste turkbutik)
Soja
Tillvägagångssätt:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Ta fram ugnsfast form med lock
Medan ugnen blir varm:
3.
Krydda på alla sidor och lägg sedan bogbladet med fetter uppåt. Droppa på soja ovanpå, men dränk det inte.
4.
Lägg på locket/lägg bogbladet i stekpåsen och förslut (glöm inte att göra ett litet hål i påsens topp så att den inte sprängs) och ställ in i ugnen först när den är driftvarm – 200 grader.
Om du stressar och ställer in den i en svalare ugn, kommer mer köttsaft att rinna ur och köttet blir torrt och tråkigt. Och det vill du väl inte ha?!
5. Låt bogbladet vara stå i ugn i 200 grader i 30 minuter, innan du sänker till 150 grader och låter det stå två timmar till (beroende på vikt, väger det mer än 1,5 kg låt det stå ännu längre)
Du kan även vrida ned till måttliga 125 grader och låta den stå 4 timmar. Låt inte maten styra din dag, styr istället tillagningen så att den blir klar i rätt tid.
Bogbladet Klart!
Av skyn som bildas i formen/påsen går det bra att göra sås, enkelt efter detta recept.
Serveras med fördel med kokt potatis och varför inte en sallad.
Det här med kryddor är en smaksak och tillika en variationsmöjlighet.
Detta recept på bogblad utgör den andra varianten av tre, av helt fläsk i ugn här på Absolutman, recept på skinkstek var den första. Kryddorna kan bytas mellan de olika recepten, dvs du kan tex ta skinkstekens kryddor till bogbladet.
Allergi:
Glutenfri – ja
utan ägg – ja
utan mjölk – ja
laktosfri – ja
utan fisk – ja
utan soja – nej (ja – använd annan kryddning enl ovan)
Mums!!! Gott!!! ( gillar dessutom svålen om den är knaperstekt! )
:)
Jag sätter igång med detta recept i detta nu. Ser verkligen fram emot då det blir klart! :D
:)
Ha tålamod! Felet du kan göra är att frestas att ta ut den för tidigt