Gryta – recept på en höstklassiker

20131007-142949.jpg
Gryta borde vara tämligen odefinierat som benämning på en maträtt, men du får säkert upp en bild i huvudet när du läser ordet. Och det verkar som att många är rätt samstämmiga om vad det är.

Gryta är typisk höstmat. Inte bara varmt och gott, utan även är det säsong för rotfrukterna som dominerar innehållet. Billigt, klimatsmart och bra för svenska handelsbalansen. Bra för dig, således.

Gryta passar utmärkt in bland recepten här på Absolutman, där det krävs att det är enkelt att göra och att det lätt blir mycket mat.

Gryta kan förstås varieras i det närmaste oändliga efter smak och behag – gör gärna det – här är mitt grundrecept.

Tillagningstid: 90 min varav 30 min är arbetsinsats.

Pris per portion: 8-10 kr

Ingredienser:
Kött: det billigast som kan jagas fram ur ICAs kyldisk för stunden. Det kan vara allt från just grytbitar (av nöt eller fläsk) till hel fläskkarré, högrev eller fransyska. Målet är att få ihop 700-800 gram för högst 49kr/kg svenskt kött. Det går.

Morötter, 1 kg
Kålrot, knytnävsstor
Rotselleri, 1/4 av kålrotens storlek
Palsternacka, 2-3 st
Purjolök, 1/2
Blomkål, knytnävsstor

Rapsolja att steka i

Kryddning:
Salt
Vitpeppar
Köttbuljong
Lagerblad (kan uteslutas)
Kryddpeppar, hel (kan uteslutas)

Serveras med kokt potatis.

Tillvägagångssätt:
1a) ta fram gjutjärnsgrytan och hetta upp den på spisen med rapsolja i. Har du inte investerat i en riktig gryta går det att använda en gigantisk kastrull.

1b) skär köttet i lagoma bitar, jag brukar skära dem så att de är lagom stora att äta utan att behöva skäras på tallriken

2a) stek köttet i hög temperatur snabbt. Vänd bitarna en gång. Det ska få en fin stekyta men måste inte vara genomstekt eftersom det ska koka med grytan senare.
Stek köttet i tre omgångar, lyft ur de färdiga och lägg i en skål innan nästa omgång läggs i. Detta för att inte sänka temperaturen i grytan, vilket leder till att köttsaften kokar ur, köttet blir torrt, samt kokt istället för stekt.

2b) När du tagit ur köttet, krydda med salt och vitpeppar.

2c) medan du steker köttet, skala och skär rotfrukterna.
Börja med purjon, vilken ska stekas efter köttet. Tvätt under kran och skär sedan i tunna skivor. Använd även den mörkgröna delen.

Kålroten och rotsellerin: skär av skalet med kniv och tag bort rikligt. Dessa båda tärnas i 1/2″ (ca 1,2 cm) stora bitar.
Morötterna och palsternackorna skalas med potatisskalaren och slantas i 1-2 cm-tjocka slantar
Blomkålen – tag bort bladen (denna gång) och skär den rätt över i något som blir tumstora bitar. Den som vill ha finess skär upp den efter buketterna, vilket tar längre tid.

3a) sänk temperaturen till 1/3 av max och stek purjon. Den ska bli gulbrun, men inte mörkbrun/svart

3b) samtidigt, koka upp 3-4 dl vatten i vattenkokaren (eller några dl till och gör dig själv en kopp te också, att njuta av under tillagningen)

4a) häll tillbaka köttet i grytan, på purjon, med den köttsaft som runnit ut på tallriken.

4b) tillsätt det kokande vattnet till grytan

4c) Krydda: tillsätt en tärning köttbuljong, 2 lagerblad (som bryts i delar) och 10 kryddpepparkorn

4d) lägg på locket

5a) tillsätt kålroten
5b) tillsätt rotsellerin
5c) tillsätt palsternackan
5d) tillsätt morötterna

5e) justera temperaturen så att det puttrar och låt puttra i en timme. Kortare tid om du av någon anledning vill ha tuggmotstånd i rotfrukterna.

6) skala och koka potatisen

när det är en kvart kvart:
7a) rör om
7b) tillsätt blomkålen

8) smaka av, rör om och servera.

Klart!

Allergi?
Glutenfri
Laktosfri
Mjölkfri
Mjölkproteinfri
Ärtproteinfri
Äggfri
Fiskfri

En variant av Gryta jag testat med framgång, är att läggs till rödbetor till ingredienserna. Det ger en spännande färg på grytan!

Rödbetorna skalas och skärs ungefär som kolroten och läggs i efter kålroten.

En variant på kryddningen är att krydda med mynta (jag använder Santa Marias och är mycket noga med att inte få pepparmynta, för då blir grytan att smaka tandkräm)

Prova. Om du vill.

Annonser

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s