Semivegetarisk Chili con carne – recept på varm och lättlagad mat

20131016-083446.jpgFläskfärs , höstrusk, mycket, varm mat på enkelt och billigt vis. Idag tar vi åter fram gjutjärnsgrytan och lagar Chili con carne. En rätt som garanterat varierar från kock till kock. Här på Absolutman är målet att inte krångla till det, utan att för den skull pruta på resultatet. Inte heller på att det ska bli mycket mat.

Bara valet av kött brukar skilja – vi har nötfärspuritanerna som bara kör köttfärs på 100% ko, blandfärsfolket som tycker att det är en gyllene medelväg, men som har svårt att enas kring ifall det ska vara 50/50 eller 70/30. Så finns även veg.falangen som väljer quorn istället för kött, och allt fungerar förstås.

Jag vill istället slå ett slag för fläskfärsen. Billig och god, bara den behandlas rätt. Fel behandling är för sval stekpanna och för mycket färs i, så att fläskfärsen kokas i sin egen vätska, istället för att stekas.

Detta är recept på Chili con carne

Tillagningstid: 30 minuter varav 20 min arbetsinsats och resten väntan

Svårighet: 2

Antal portioner: 8

Kostnad: 6-10 kr per portion beroende på inköpspris

Ingredienser:
Svensk, fläskfärs, ca 700-800 gram (tänk på att danskt kött ofta innehåller antibiotika – vi stödjer de svenska bönderna!)

Vita bönor (två burkar; det går att använda torkade vita bönor, men inte i detta recept, då blir processen en annan)
Krossade tomater (en burk)
Gul lök, 2 st
Morötter, 2 st
Tomater, 2 st

20131016-083458.jpgKryddning:
Salt
Cayennepeppar
Chilikrydda
Basilika

Rapsolja att steka i

Serveras med matkorn eller ris och sallad enligt detta recept, alternativ detta recept.

20131016-083419.jpgTillvägagångssätt:
1. Ta fram gjutjärnsgrytan, täck botten med rapsolja och hetta upp ordentligt. Det gör inget om det börjar ryka lite.
2a. Stek fläskfärsen i den heta grytan, allt jämt under full värme.
20131016-083407.jpg2b. Skär löken. Jag brukar dela den, lägga den med platta sidan ned och sedan skära den rakt över och slutligen i ett rutmönster (se bild).
3. När fläskfärsen är brun (dvs inget rosa är kvar) har du en del vätska som bubblar häftigt. Bra. Sänk till mediumvärme och häll i löken. Rör om.
4. Salta. Rätt rikligt, eftersom vi kommer att ha i vätska som är osaltad.
Krydda med cayennepeppar och chilipulver. Rikligt även av chilipulvret.
5a. Skala och riv morötterna.
5b. Tillsätt morötterna och rör om.
6a. Stek ca fem min så även lök och morötter tydligt ändrar färg.
6b. Skär tomaterna i tärningar.
20131016-083429.jpg7a. Tillsätt tomaterna.
7b. Tillsätt en burk krossade tomater, rör om, se till att det fortsätter puttra,
7c. Tillsätt till sätt en burk vita bönor, rör om, se till att det fortsätter puttra
7d. Tillsätt den andra burken vita bönor.
7e. Krydda med basilika, rikligt. Rör om
7f. Smaka av och tillsätt ev mer krydda.
8. Låt puttra i några minuter, men den kan utan problem stå en timme på eftervärmen innan den serveras.20131016-083438.jpg

Glöm inte att koka matkorn (alt ris) och att göra sallad.

Servera!

Allergi?
Glutenfri (välj ris istället för matkorn)
Laktosfri
Mjölkfri
Mjölkproteinfri
Äggfri
Fiskfri

Andra recept på fläskfärs?
Fläskfärsbiffar
Fläskfärsröra

Annonser

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s