En O-vagn med härstamning från Göteborg-Borås-Järnväg skulle vi ha med oss, så den lastades på enklast vis på vår Qbo-vagn och kedjades fast.
Men vi var många BJs:are som istället dreglade och suktade efter den maskin som stod på spåret bredvid – BJ H3 84.
H3-loken som lite grovt sagt kan sägas vara privatbanornas B-lok. En lyckad konstruktion, lämplig för allehanda trafik. Mig veterligen finns bara fyra H3-lok bevarade:
SDJ 17
DJ 10
BJ 84
SWB 56
SWB 58 (bild och text här)
HHJ 21 (bild och text här)
84:an är, som så många privatbanelok, högerkörd. Hytten är rymlig och trivsam.
H3-lok har innanförliggande cylindrar, något som ger mindre slitningar i loket och jämnare gång jämfört med B-loken, men samtidigt besvärligare att smörja och koppla ned.
På tal om B-lok… som av en händelse som B 1324 framför 84:an. Dessutom med treaxlig tender, så de båda loken låter sig jämföras.
B 1324 är totaltectylad och nyss uthämtad från beredskapsförrådet. Loket ska tillsammans med H3 84 till mfGDJ i Falun.
Låt oss ta en promenad bort till UGJ-stallet. Där utanför ruvade en flotta diesellok av olika littera. Tre T43 var de största.
Vi hade tur och fick halva (!) stallet öppnat och förevisat, med maskiner som T42 205, Pa 27 och E2 904 stallade. Just den 904:a som delade lokhus med E2 1184 i många år.
Utanför fanns allehanda reservdelar till ånglok som sparats från skrotade lok.
Vi fortsatte bort mot själva museet och utställningen. På vägen möttes vi av uppställda E 900 och B 1035, båda hyggliga maskiner, men i behov av omtubning. Och visst är väl en oombyggd E-maskin estetiskt mer tilltalande än en E2:a?!
Fortsättning följer och då går vi på museum!