Viet-Biff med lök & cai – recept på snabb och enkel mat

Nötkött går att hitta till billiga priser då och då. Vi pratar om hela köttbitar, ibland i en oformlig vakuumförpackning, ibland butiksstyckat, ibland från centrallagret.

Det är ofta högrev eller fransyska, för 40-50 kr/kg, eller biff/entrecote för det dubbla.

Det går att göra gryta på det förstås, men här är ett snabbare alternativ.

Detta är recept på vietnamesisk biff med lök och cai i stekpanna.

20131105-112742.jpg

Tillagningstid: 30 min (baserat på 700 g kött) varav 20 min arbetsinsats och resten väntan
Svårighet: 2

Kostnad: 13-17 kr per portion beroende på inköpspris

Ingredienser:
Nötkött, som högrev, fransyska, biff eller entrecote ca 700 g
2 gula lökar
300 g cai (asiatisk bladgrönsak som finns hos din lokale asienhandlare)

20131105-113436.jpgKryddning:
Soja
Svartpeppar
Glutamat
Socker

Rapsolja att steka i

Serveras med risnudlar, matkorn eller ris

20131105-113535.jpgTillvägagångssätt:
1. Köttet skärs i tunna strimmor, ca 5 cm långa, hälften så höga och några mm tjocka. Det är lite jobbigt de första gångerna, men med en bra kniv och lite övning går det förvånansvärt snabbt.

2a) Hetta upp en stekpanna med rapsolja i, innan du lägger i allt kött.

2b) Fortsätt steka på högsta värmen.

2c) Rör inte om på en gång, detta för att få en stekyta på köttet.

20131105-113018.jpg3a) koka risnudlar (alt matkorn/ris).

3b) Skär löken och cai.

4a) Köttsaft kommer rinna ut vart eftersom och börja koka: vänd nu på köttet och fortsätt steka.

4b) Tillsätt löken

4c) Krydda med socker, peppar och glutamat

5a) När köttet blivit brunt på alla sidor, sänk värmen till hälften.
5b) Tillsätt soja
5c) Smaka av
5d) Krydda igen efter behag
5e) Tillsätt cai
5f) Rör om
20131105-114505.jpg
Låt puttra några minuter
Klart!

Servera!

Allergi?
Glutenfri (välj ris istället för matkorn)
Laktosfri
Mjölkfri
Mjölkproteinfri
Ärtproteinfri
Äggfri
Fiskfri

Se Receptsidan för fler recept

Annonser

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s