Helgskinka – recept på billig och enkel mat

Helgskinka. Dvs små julskinkor som säljs de tider om året som det inte är jul på. Som till exempel nu. Svenskt, fint kött utan ben till bra pris, 29:90 kr/kg, den duktige ica-jägaren kan hitta dem ännu billigare.

Absolutman

Men man vill ju inte äta julskinka året runt, det skulle ju förta upplevelsen kring jul.

Så vad kan vi göra istället?
Problemet med dessa köttstycken är att de är tämligen saltade, men låt oss prova att ugnssteka den!

Tillagningstid: 4 timmar (baserat på 1,2 kg kött) varav 10 min arbetsinsats och resten väntan

Svårighet: 1

Kostnad: 5-10 kr per portion beroende på inköpspris

Ingredienser:
Svensk, hel, benfri helgskinka (alltså det som en gång om året säljs som julskinka, ca 1,2 kg (tänk på att danskt kött ofta innehåller antibiotika – vi stödjer de svenska bönderna!)

Skinkan kryddad och redo för ugnen. Den ligger i ugnsformen och formen lock skymtar i bakgrunden. Kryddor finns att beställa billigt på Borgeby kryddgård

Skinkan kryddad och redo för ugnen. Den ligger i ugnsformen och formen lock skymtar i bakgrunden. Kryddor finns att beställa billigt på Borgeby kryddgård

Kryddning:
Sichuanpeppar (alt Vitpeppar)
Rosmarin (bladen krossas i handen innan de strös på)
Dragon (bladen krossas i handen innan de strös på)

Serveras med potatis, matkorn eller ris – eller som på bilden: pommes frites och syrlig, asiatisk sallad, alt sallad enligt detta recept, alternativ detta recept.

Skinkan precis ute ur ugnen och skyn ligger kvar kring den,

Skinkan precis klar och ute ur ugnen och skyn ligger kvar kring den

Tillvägagångssätt:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Ta fram ugnsfast form med lock
Medan ugnen blir varm:
3. krydda helgskinkan på den sida som det inte är svål på.
4. Lägg helgskinkan i formen, med svålen nedåt och lägg på locket.
5. Vänta till ugnen är varm (viktigt!), ställ in formen i mitten av ugnen.
6. Efter 30-40 min, minska temperaturen till 150 grader
7. Helgskinkan är klar efter ytterligare 2 timmar, totalt 2,5 timme i ugnen, men kan utan problem stå ytterligare en timme. Under denna tid behöver den ingen arbetsinsats.

Om större bit än 1 kg används – förläng tiden på låg temperatur. Tex 1,2 kg får stå i 2,5 timme på låg temp + 30-40 min i 200 grader. Det fel du kan göra är att ta ut den för tidigt.

Glöm inte att koka potatis och att göra sallad. Recept på salladen på bilden finns här.

Skyn som bildats i ugnsformen kan serveras som den är eller användas som bas till sås:

20130917-121830.jpg

1. Häll skyn i en kastrull och tillsätt lila mycket vatten som det är sky.
2. Koka upp
3. Smaka av och tillsätt ev salt. Smaka av igen i så fall
4. Tillsätt brun Maizena, ganska mycket, rör om och låt koka 60 sekunder till. Önskas tjockare sås, tillsätt mer Maizena, utvärdera tjockleken 60 sekunders kokning efter omrörning.

Allergi?
Glutenfri
Laktosfri
Mjölkfri
Mjölkproteinfri
Ärtproteinfri
Äggfri
Fiskfri

Fler enkla recept hittar du här på Receptsidan

Skinkan klar och skuren. När den varit i ugnen länge, faller den sönder lätt och blir underbar i smaken

Skinkan klar och skuren. När den varit i ugnen länge, faller den sönder lätt och blir underbar i smaken

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s