Just nu i min kopp te 10 – rökt te

Souchong. Långa, stora och gamla teblad. Svagt

Souchong. Långa, stora och gamla teblad. Svagt

”Nu ska du få smaka ett riktigt starkt te” – den repliken har ofta föregått bjudandet på en kopp te med Lapsang Souchong.

Lapsang Souchong är ett rökt te, ganska kraftigt dessutom, och folk associerar inte sällan till båtar, tjära, asfalt eller whisky.

Och visst är smakupplevelsen av Lapsang Souchong kraftig. Men som vissa ölsorter hävdar, så sitter styrkan i smaken, inte i själva teet.

Tvärtom så har man sparat in på kvalitéten när man gjorde rökt te. Eller så rökte man teet för att få någon form av smak och nytta av det.

Den som kan sin Orange Pekoe, dvs kvalitetssystemet för Ceylontebusken (läs mer här), vet att de grövsta, äldsta och sämsta bladen som används för vanligt svart te betecknas just orange pekoe.

Ännu längre ned på busken kallas bladen för Pekoe, Pekoe Souchong och där under Souchong. Och det är en lögn att få dessa blad att släppa i från sig något innehåll så att det blir te av bryggden. Svagt blir det alltså.

Det kan man själv märka, om man är riktigt tesugen och inte har druckit te på länge, så är Lapsang Souchong för svagt för att ge tillräcklig belöning och stimulans.

Men det är ett mycket speciellt te, som alla teälskare bör ha provat. Men jag klandrar ingen som avstår från att ha det på som tehylla.

För dig som vill ha ett starkt te på riktigt, läs gärna här.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Mat och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s