Anka – enkelt recept med saftigt resultat

Anka! Fin variation i kosten, förutsatt att man hittar den i frysdisken.

Det är ingen stor kyckling och ska därför inte tillagas som det heller.

Ugnsstekt anka, serverad med ris och gurka

Ugnsstekt anka, serverad med ris och gurka

Glöm alla konstigheter du hört om anka, sprängd anka, fylld anka etc. Här ska vi göra anka på ett enkelt vis och få ut mycket och god mat av det.

Tillagningstid: 6 timmar (baserat på 2,4 kg fågel) varav 10 min arbetsinsats och resten väntan

Svårighet: 2

Kostnad: 10-25kr per portion beroende på inköpspris, denna kostade 29kr/kg, men ordinariepris ligger sällan under femtiolappen

Ingredienser:
Hel anka (2,4 kg)

Kryddorna vi använder: Färsk grapefrukt, soja, cayennepeppar, honung och serbpulver

Kryddorna vi använder: Färsk grapefrukt, soja, cayennepeppar, honung och serbpulver

Kryddning:
cayennepeppar (alt svartpeppar)
serbpulver (allkrydda, bestående av torkade grönsaker)
honung (flytande är lättare att applicera)
Soja
– 1 grapefrukt (alt 1 apelsin)

Serveras med Matkorn eller ris och gurka, eller varför inte syrlig, asiatisk sallad?!

Skär bort löst skinn och dela bröstkorgen.

Skär bort löst skinn och dela bröstkorgen. Märk hur mycket mörkare ankköttet är än kyckling

Tillvägagångssätt:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Ta fram ugnsfast form med lock
Medan ugnen blir varm:

3. Dela ankan i bröstkorgen samt skär bort löst skinn. Låt ankan ligga på rygg.
4. Krydda ankan på den uppsidan, dvs bröstsidan:
– pulverkryddorna först
– honung
– soja

Öppna påsen med inkråmet och krydda det med.

5. Klyfta (6 delar) och skala grapefrukten och lägg den i innandömet
6. Inkråmet läggs med grapefrukten (kan uteslutas)

Ankan kryddad och fylld med grape och inkråm

Ankan kryddad och fylld med grape och inkråm

7. Lägg ankan i formen, med ryggen nedåt och lägg på locket.

8. Vänta till ugnen är varm (viktigt!), ställ in formen i mitten av ugnen.

9. Efter ca 60-70 min, minska temperaturen till 150 grader.

Under denna tid behöver den ingen arbetsinsats.

10. Ankan är klar efter ytterligare 4,5 timme, totalt 5,5 timme i ugnen, men utan problem går det bra att ha en halvtimme flex kring denna tid.

Ankan inne i den uppvärmda ugnen med locket på

Ankan inne i den uppvärmda ugnen med locket på

5,5 timme senare. Ankan klar och har precis tagit ur ugnen och locket har tagits av

5,5 timme senare. Ankan klar och har precis tagit ur ugnen och locket har tagits av

Det fel du kan göra är att ta ut den för tidigt.
Jag ställde även under långpannan i botten på ugnen, eftersom det bildas mycket vätska, så pass mycket att det skulle kunna rinna över kanten på formen.

Glöm inte att koka matkorn/ris och att göra sallad. Recept på salladen på bilden finns här.

Skyn som bildats i ugnsformen kan serveras som den är eller användas som bas till sås:

20130917-121830.jpg

1. Häll skyn i en kastrull och tillsätt lila mycket vatten som det är sky.
2. Koka upp
3. Smaka av och tillsätt ev salt. Smaka av igen i så fall
4. Tillsätt brun Maizena, ganska mycket, rör om och låt koka 60 sekunder till. Önskas tjockare sås, tillsätt mer Maizena, utvärdera tjockleken 60 sekunders kokning efter omrörning.

Allergi?
Glutenfri (obs, soja innehåller viss mängd gluten, överväg att byta ut sojan mot salt)
Laktosfri
Mjölkfri
Mjölkproteinfri
Ärtproteinfri
Äggfri
Fiskfri

Fler enkla recept hittar du här på Receptsidan

Annonser

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s