München – 40-årsfirande på oktoberfest

Söndag och München.
22 grader och sol.
Skarp kontrast till det höstväder som både Sverige och Berlin erbjöd.

Staden var bitvis rejält avspärrad. Oktoberfest är en stor händelse här och pågår i två veckor plus två dagar. Det kommer folk från hela Tyskland och allt mer även från resten av Europa.

Vi hamnade mitt i centrum, parkerade bland alla folkdräktsklädda människor och lyckades hitta ett ledigt och centralt hotellrum utan att bli ruinerade.

Denna gång fick vi dessutom parkera på innergården och slapp därmed både bilhiss och djupgarage – förenklar tillvaron om man bara vill ta en liten sväng.

Övernattning i centrala München mitt under Oktoberfest, utan förbokning - går det? Alldeles utmärkt och vi bodde billigare på hotell med frukost än vad vandrarhemmet mittemot erbjöd oss

Övernattning i centrala München mitt under Oktoberfest, utan förbokning – går det? Alldeles utmärkt och vi bodde billigare på hotell med frukost än vad vandrarhemmet mittemot erbjöd oss

Vi skaffade en uppsättning alpkläder och smälte därmed perfekt in. Men när vi skulle betala, ”nein, keine VISA-karte”. Bara kontant. Hur kan de tro att man har så mycket kontant på fickan? Men det var bara att gå till bankomaten och köa.

Wurst. Slang med knäskydd. Detta stånd sålde halvmeterskorvar

Wurst. Slang med knäskydd. Detta stånd sålde halvmeterskorvar. Typisk klädsel för män under Oktoberfest

Uj så mycket folk. Överallt. Och tågen vid Hbf bara pumpade in flera hela tiden, utan att verka ta några med sig därifrån.

Vi gick till festivalområdet. Och vad är då Oktoberfest egentligen? Jo ta Grängesbergs marknad, med stånd, nöjesfält och försäljning, förstora den, lägg till öl- och mattält och folkdräkterna, så har du Oktoberfest. Fast mycket varmare.

Ett av de stora festivalhusen, där det åts och dracks. Inomhus fick man sitta i 3 timmar, sedan var den nästa sittning. Tysk ordning.

Ett av de stora festivalhusen, där det åts och dracks. Inomhus fick man sitta i 3 timmar, sedan var den nästa sittning. Tysk ordning.

Inuti samma festivalhus. Öl serverades i en-litersglas och maten var bra. Vi åt en halv kyckling  var. Ja, bara det, ingen potatis, grönsaker eller något. Är det fest så är det.

Inuti samma festivalhus. Öl serverades i en-litersglas och maten var bra. Vi åt en halv kyckling var. Ja, bara det, ingen potatis, grönsaker eller något. Är det fest så är det.

Utomhus fick man klämma in sig bäst man ville utan att boka, och man fick även sitta så länge man ville. Endera åt man kött och potatis med sås, eller så åt man bara kyckling. Gott och enkelt och inte så svårt med många val.

Dricka var också enkelt att välja, men hutlöst dyrt – €9 för en liter öl.

Nästa dag far vi söderut mot Garmisch Partenkirschen, för Autobahns skull, för idyllen och för att komplettera en handgjord teservis vi köpte i höstas (här)

Fortsättning följer

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tankar och ord och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till München – 40-årsfirande på oktoberfest

  1. Bertil Johansson skriver:

    75 kr för en liter öl; skulle det vara dyrt??
    I Sverige kostar en HALV liter 60-65 kr.

  2. Pingback: Hur hittar man rätt Scirocco? | Absolutman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s