Fläskytterfilé – en typisk lockvara som går att handla svinaktigt billigt av och till.
Ett mellanting mellan en fläskfilé och en hel, benfri kotlettrad. Ingen dum sak att tillreda och äta.
Här är ett förslag!
Detta är recept på ugnsstekt, hel fläskytterfilé med pepparrot.
Tillagningstid: 150 minuter varav 10 min arbetsinsats och resten väntan
Svårighet: 2
Antal portioner: 6
Kostnad: 10-15 kr per portion beroende på inköpspris
Ingredienser:
Svensk, hel fläskytterfilé, ca 1100-1200 gram (tänk på att danskt kött ofta innehåller antibiotika – vi stödjer de svenska bönderna!)
Riven pepparrot (på tub)
Kryddning:
Salt
Vitpeppar
Rosmarin
Serveras med matkorn eller ris.
Tillvägagångssätt:
1a. Ta fram ugnsfasta formen, ja den med lock, som jag brukar tjata om. En fantastisk sak.
1b. Värm ugnen till 200 grader.
2a. Skär två längsgående, djupa fåror i ytterfilén, men inte så djupt att du delar den.
2b. Lägg i rikligt (ca 40 g) riven pepparrot i de två fårorna.
2c. Krydda med salt, vitpeppar och rosmarin över hela fläskytterfilén.
2d. Kläm ihop den lite och lägg den i ugnsfasta formen. Lägg på locket.
3a. Ställ in i ugnen och kör på 200 grader i 2,5 timme. (Här sänker vi inte temperaturen, för att det blir så mycket vätska som sänker temperaturen)
3b. Efter fullgången tid, tag ut ur ugnen och skär den i 1/2-cm tjocka skivor.
3c. Salta lätt över köttet och de exponerade sidorna.
Sås kan du lätt göra på skyn som bildats, enligt receptet längst ned på detta recept
Klart!
Servera! Med någon god grönsak eller lämplig sallad
Allergi?
Glutenfri (välj ris istället för matkorn)
Laktosfri
Mjölkfri
Mjölkproteinfri
Äggfri
Fiskfri
Andra recept på Receptsidan här