Sött kött fett gott – recept på bogblad i ugn

Socker och honung är intimt förknippades med härliga efterrätter och te, men underanvänds i huvudrätterna. Här ett recept på sött kött med hjälp av honung.

Detta är vad innefolk och engelskspråkiga kallar pulled pork, alltså så mört att det ramlar sönder, något som uppstår när man långkokar fläsk.

Ett härligt köttstycke är bogbladet. Det har benet kvar, vilket ger en lite annan smakbild än benfria köttstycken. Samtidigt tar det upp vikt, så det ska vara billigare än benfria bitar.
20140109-101712.jpg

Att rensa bort ben är jobbigt, men en helstekning i ugnen gör det enkel, det är enkelt att tillaga och sköter sig själv. Det blir gott och mycket mat.

Det här är ett enkelt recept på helt, sött bogblad i ugnen.

Tillagningstid: 5,5 timmar (baserat på 2 kg kött) varav 10 min arbetsinsats och resten väntan

Svårighet: 1

Kostnad: 5-10 kr per portion beroende på inköpspris (köpte svenskt, närodlat bogblad för 34:90/kg nyss)

Ingredienser:

Svenskt, delat bogblad, ca 2 kg (tänk på att danskt kött ofta innehåller antibiotika – vi stödjer de svenska bönderna!)

Om du ännu inte skaffat en ugnsfast form, så är det dags nu. Och lock bör den ha. Har den inte lock går det lika bra att använda stekpåse eller gjutjärnsgryta med lock, bara den är stor nog.

A och O i detta är att låta bogbladet få tid i ugnen. Jäktar du och tar ut det för tidigt, blir det segt och tråkigt. Gör en sallad och ät medan du väntar, om du är hungrig.

20140109-101731.jpg Kryddor:
Honung
Salt
Vitpeppar
Dill

Tillvägagångssätt:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Ta fram ugnsfast form med lock
Medan ugnen blir varm:
3a. Smeta ovansidan och åtkomliga sidor med ett rikligt lager honung, ca 50-70g. Krydda flödigt ovanpå honungen med salt, vitpeppar och dill.
4. Lägg på locket/lägg bogbladet i stekpåsen och förslut (glöm inte att göra ett litet hål i påsens topp så att den inte sprängs) och ställ in i ugnen först när den är driftvarm – 200 grader.

Om du stressar och ställer in den i en svalare ugn, kommer mer köttsaft att rinna ur och köttet blir torrt och tråkigt. Och det vill du väl inte ha?!

5. Låt bogbladet vara stå i ugn i 200 grader i 30 minuter, innan du sänker till 150 grader och låter det stå fem timmar till (beroende på vikt, väger det mer än 2 kg låt det stå ännu längre)

Du kan även vrida ned till måttliga 125 grader och låta den stå 8 timmar. Låt inte maten styra din dag, styr istället tillagningen så att den blir klar i rätt tid.

Bogbladet Klart!

Av skyn som bildas i formen/påsen går det bra att göra sås, enkelt efter detta recept.

Serveras med fördel med kokt potatis och varför inte, som på bilden, med en sallad.

Det här med kryddor är en smaksak och tillika en variationsmöjlighet.
Ett annat recept på bogblad finns här

Allergi:
Glutenfri – ja
utan ägg – ja
utan mjölk – ja
laktosfri – ja
utan fisk – ja
utan soja – ja

För fler enkla recept, se Receptsidan

Annonser

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s