Helstekt Fläskkotlett med lök, chili och honung – enkelt recept

Hel, benfri fläskkotlett, inte sällan vakuumförpackad.
Här är ett förslag på ett riktigt långkok! Fast egentligen ett långstek.
Detta är vad innefolk och engelskspråkiga kallar pulled pork, alltså så mört att det ramlar sönder, något som uppstår när man långkokar fläsk.

???????????????????????????????Detta är recept på ugnsstekt, hel kotlettrad.

Tillagningstid: 200 minuter varav 10+5 min arbetsinsats och resten väntan

Svårighet: 1

Antal portioner: 8

Kostnad: 10-15 kr per portion beroende på inköpspris

Ingredienser:
Svensk, hel och benfri fläskkotlett, ca 1000-1100 gram (tänk på att danskt kött ofta innehåller antibiotika – vi stödjer de svenska bönderna!)
Gul lök (2 små eller 1 stor)
1 färsk chilifrukt (min var röd, vilket färg väljer du?)

Palmsocker (till såsen – köps på din asiatiska butik på hörnet)

Hel, benfri kotlett, kryddad och lökad, lagt i ugnsfast form, redo för några timmar i ugnen. Glöm inte locket!

Hel, benfri kotlett, kryddad och lökad, lagt i ugnsfast form, redo för några timmar i ugnen. Glöm inte locket!

Kryddning:
Salt
Svartpeppar
flytande honung

Serveras med: matkorn eller ris. Potatis går utmärkt med.

Tillvägagångssätt:
1a. Ta fram ugnsfasta formen, ja den med lock, som jag brukar tjata om. En fantastisk sak.
1b. Värm ugnen till 200 grader.

2a. Skär löken i små bitar
2b. Skär chilifrukten i ännu mindre bitar

3a. Skär två längsgående, djupa fåror i kotletten, men inte så djupt att du delar den.
3b. Krydda kotletten på alla ytor med salt och peppar.
2c. Fyll fårorna med lök och chili.
2d. Kläm ihop den lite och lägg den i ugnsfasta formen.
2e. Ringla flytande honung över allt och var inte snål med den. Lägg på locket.

3a. Ställ in i ugnen och kör på 200 grader i 1 timme. Sedan sänker vi temperaturen till 125 grader och låter den stå minst 2 timmar till. Den kan stå längre utan problem.
3b. Efter fullgången tid, tag ut ur ugnen och skär den i 1/2-cm tjocka skivor.
3c. Salta lätt över köttet på de exponerade sidorna.

Gör sås:
Eftersom vi vill behålla en söt smak, som honungen påbörjat, förslår jag denna metod:
1s. Häll spadet från köttet i en kastrull och tillsätt lika mycket vatten
2s. Koka upp och när det kokar…
3s. …lägg i 2 kakor palmsocker. Fortsätt koka.
4s. Rör om till sockret löser sig och tills såsen blir

Kotlettraden med lök och chili klar efter en smärre evighet i ugnen, här kvar i formen. Men evigheten lönar sig!

Kotlettraden med lök och chili klar efter en smärre evighet i ugnen, här kvar i formen. Men evigheten lönar sig!

.

Klart, Servera! 

Allergi

Glutenfri (välj ris istället för matkorn)
Laktosfri
Mjölkfri
Mjölkproteinfri
Äggfri
Fiskfri

Andra enkla och goda recept på Receptsidan här

Annonser

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s