F1 2014 – andra halvan av andra försäsongstestet

…i Bahrain. Kimi Räikkönen tog över Ferrarin från Alonso och kraschade.

Kimi Räikkönen säger aldrig mycket, men är uteslutande ärlig och rak i det han trots allt säger. Vi lyssnar på honom och hjälper det vi såg och kunde läsa av tiderna:

”Vi har en bra bil och gör hela tiden framsteg, hur snabb den är får vi se när alla börjar köra för att sätta tider”
Kimi pratade förstås om Ferrari.

Mercedes toppade båda dagarna och McLaren var också bra med. Ferrari har ofta hamnat trea på snabbaste tiden. Det kan betyda att Mercedes har byggt en den bästa motorn, men vi ska betänka att Mercedes uttryckligen sagt att man inte håller tillbaka.

Till och med tyckte Rosberg, som var snabbast på sista dagen, att man inte skulle läsa in för mycket i den tiden, som sattes på mjuka däck med lite bränsle i bilen.

Alonso pysslade med long runs på sina två dagar, och att Kimi inte heller jagade tider var rätt uppenbart. Det bådar gott inför säsongen, kanske med tre stall som slåss om segrarna, Mercedes, Ferrari och McLaren.

Fem förare som har material och potential att vinna, Hamilton, Rosberg, Kimi, Alonso och… nej du vet att jag inte tror på Button. Men Kevin Magnussen, regerande FR3.5-mästare, ser ut att snabbt lära sig F1. Kan han få ihop en hel Grand Prix-helg så blir han att räkna med. Att göra snabba varv på ett test har aldrig automatiskt varit samma sak som att vara vinnande i tävling.

Red Bull då? Jo visst har de gjort framsteg, de kom ju ut ur garaget och kunde göra några varv. Men inte alls så många eller snabba som konkurrenterna.

Kanske är det som Caterhams färgstarke Kamui Kobayashi stack ut hakan och sade, att inte bara har Renault problem med att få ERS-delarna och förbränningsmotorn att jobba ihop, den är inte lika bra som Mercedes och Ferraris motorer. Det indikeras även av Lotus måttliga framfart alla fyra testdagarns igenom.

Redan denna vecka börjar det tredje och sista försäsongstestet. Då kommer vi att få se flera bilar i ”Melbourne-utförande” – alltså det utseende och de specifikationer som de kör med i första loppet i Australien. Och då kommer det att börja jagas tider på ett helt annat sätt än vi sett hittills!

Kimis krasch då? Fel på bilen? Var han tvungen att överköra för att bilen är långsam? Tappat mycket värdefull testtid på det? Nej, avåkningen skedde de sista minuterna på sista dagen, så ingen testtid gick förlorad. Och Kimi själv sade att det var han som gick lite för högt på curben och tappade bilen. Då har Ferrari inget att oroa sig för. Bilen är bra och Kimi är laddad.

Men det som är oroande för Ferrari är att Kimi rätt säkert hade en uppfattning om vem som kommer att så i pole position i Melbourne. Det är ord som han inte brukar slänga sig med, vilket tyder på att han är tämligen säker på vilka som är snabbast och att de andra inte kommer att vara i kapp till första loppet. Och det är väl ingen större hemlighet att han syftar till Mercedes.

Första två dagarna av andra testet summerat här

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s