Helstekt, plommenspäckad fläskkarre – enkelt recept

Plommonspäckad fläskkarré (alternativt picnic bog) görs enkelt av ett helt stycke kött och avnjuts lämpligen med sås och potatis.

Detta är vad innefolk och engelskspråkiga kallar pulled pork, alltså så mört att det ramlar sönder, något som uppstår när man långkokar fläsk.
20140225-140952.jpg

Fläskkarren med katrinplommonen planterade, redo i den ugnsfasta formen. Lägg på locket, in i ugnen och låt den stå

Fläskkarren med katrinplommonen planterade, redo i den ugnsfasta formen. Lägg på locket, in i ugnen och låt den stå

Samma fläskkarre på samma plats, några timmar senare... redo att skäras upp och spadet gör vi sås av

Samma fläskkarre på samma plats, några timmar senare… redo att skäras upp och spadet gör vi sås av

Tillagningstid: 200 minuter varav 5+10 min arbetsinsats och resten väntan

Svårighet: 2

Antal portioner: 8

Kostnad: 12-17 kr per portion beroende på inköpspris

Ingredienser:
Svensk, hel och benfri fläskkarré/picnic bog, ca 1000-1100 gram (tänk på att danskt kött ofta innehåller antibiotika – vi stödjer de svenska bönderna!)
Katrinplommon

Palmsocker (till såsen – köps på din asiatiska butik på hörnet)

Kryddning:
Salt
Peppar (svart eller vit)

Serveras med: Potatis, pommes, matkorn eller ris. Kokta grönsaker. Kanske en sallad

Tillvägagångssätt:
1a. Ta fram ugnsfasta formen, ja den med lock, som jag brukar tjata om. En fantastisk sak.
1b. Värm ugnen till 200 grader.

2a. Skär ”plus” i köttstycket, cirka en tum breda och en tum djupa, totalt ca 15 st, alla på ovansidan
2b. Fyll ”plussen” med ett katrinplommen i varje
2c. Krydda på alla ytor med salt och peppar

3a. Lägg köttet i ugnsfasta formen.
3b. Ställ in i ugnen och kör på 200 grader i 1 timme. Sedan sänker vi temperaturen till 125 grader och låter den stå minst 2 timmar till. Den kan stå längre utan problem. Under denna tid behöver inte maten alls passas, men glöm inte att koka potatis och skapa ev. tillbehör.
3b. Efter fullgången tid, tag ut ur ugnen och skär den i 1/2-cm tjocka skivor.
3c. Salta lätt över köttet på de exponerade sidorna.

Gör sås:
Eftersom vi vill behålla en söt smak från katrinplommen, förslår jag denna metod:
1s. Häll spadet från köttet i en kastrull och tillsätt vatten så mängden sås blir den önskade
2s. Koka upp och när det kokar…
3s. …lägg i 2 kakor palmsocker. Fortsätt koka.
4s. Rör om till sockret löser sig
5s. Tillsätt Maizena (brunt såspulver), rör om och låt koka en minut. Upprepa punkt 5 tills rätt simmighet uppnås.

Klart, Servera!

Allergi

Glutenfri (välj bort matkorn)
Laktosfri
Mjölkfri
Mjölkproteinfri
Äggfri
Fiskfri

Andra enkla och goda recept på Receptsidan här

Annonser

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s