Älgstek – recept för att enkelt lyckas med vilt

Tillagningstid: 3 timmar (baserat på 1 kg kött) varav 10 min arbetsinsats och resten väntan

Svårighetsgrad: 1

Kostnad: 5-100 kr per portion beroende på inköpspris. Tips: lär känna en jägare.

Ingredienser:
hel älgstek

Kryddning:
Salt
Enbär

Serveras med potatis och lämpliga grönsaker. Rönnbärs- eller vinbärsgelé passar också bra till älgstek.

Tillvägagångssätt:
1. Sätt stora plattan på spisen på högsta effekt, ställ på grytan och täck botten med rapsolja. Låt den bli rejält varm.
2. Bryn älgsteken på hög värme, runt om, dvs stek några minuter på varje sida
3. Vrid ned temperaturen till lägsta och slå i vatten så att botten täcks.
4. Lägg i 10 torkade enbär och lägg på locket.
5. Låt nu koka i 2 – 2,5 timmar, men den kan även stå ännu längre utan problem. Kontrollera bara att vattnet inte kokar bort. Tillsätt i så fall mer vatten, säkerställ också att det fortsätter koka.
6. Tag upp älgsteken, vässa en bra kniv och skär i tunna skivor
Klart!

Och älgstek är lika gott varmt som kallt.

Glöm inte att koka potatis och att göra sallad. Gelé, av rönnbär eller vinbär, passar också bra här.

Skyn som bildats i ugnsformen kan serveras som den är eller användas som bas till sås:

20130917-121830.jpg

1. Häll skyn i en kastrull och tillsätt lila mycket vatten som det är sky.
2. Koka upp, tillsätt rikligt med Maizena (brun) för att göra såsen tjock.
3. Smaka av och tillsätt ev salt. Smaka av igen i så fall

Allergi?
Glutenfri
Laktosfri
Mjölkfri
Mjölkproteinfri
Ärtproteinfri
Äggfri
Fiskfri

Fler enkla recept hittar du här på Receptsidan

Annonser

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s