Tillagningstid: 3 timmar (baserat på 1 kg kött) varav 10 min arbetsinsats och resten väntan
Svårighetsgrad: 1
Kostnad: 5-100 kr per portion beroende på inköpspris. Tips: lär känna en jägare.
Ingredienser:
hel älgstek
Kryddning:
Salt
Enbär
Serveras med potatis och lämpliga grönsaker. Rönnbärs- eller vinbärsgelé passar också bra till älgstek.
Tillvägagångssätt:
1. Sätt stora plattan på spisen på högsta effekt, ställ på grytan och täck botten med rapsolja. Låt den bli rejält varm.
2. Bryn älgsteken på hög värme, runt om, dvs stek några minuter på varje sida
3. Vrid ned temperaturen till lägsta och slå i vatten så att botten täcks.
4. Lägg i 10 torkade enbär och lägg på locket.
5. Låt nu koka i 2 – 2,5 timmar, men den kan även stå ännu längre utan problem. Kontrollera bara att vattnet inte kokar bort. Tillsätt i så fall mer vatten, säkerställ också att det fortsätter koka.
6. Tag upp älgsteken, vässa en bra kniv och skär i tunna skivor
Klart!
Och älgstek är lika gott varmt som kallt.
Glöm inte att koka potatis och att göra sallad. Gelé, av rönnbär eller vinbär, passar också bra här.
Skyn som bildats i ugnsformen kan serveras som den är eller användas som bas till sås:
1. Häll skyn i en kastrull och tillsätt lila mycket vatten som det är sky.
2. Koka upp, tillsätt rikligt med Maizena (brun) för att göra såsen tjock.
3. Smaka av och tillsätt ev salt. Smaka av igen i så fall
Allergi?
Glutenfri
Laktosfri
Mjölkfri
Mjölkproteinfri
Ärtproteinfri
Äggfri
Fiskfri