Kött i tomatsås (med linser) – recept

Nötkött är oftast bland det dyrare att jaga fram ur kyldiskarna, men då och då kan den benfria biten fransyska dyka upp till priser runt 50-lappen per kilo.

20131204-075312.jpg

Jag är inte så förtjust i att ugnssteka fransyska, jag har ett bättre förslag.

Detta är recept på kött i tomatsås.

Tillagningstid: 45 minuter varav 20 min arbetsinsats och resten väntan

Svårighet: 3

Antal portioner: 8

Kostnad: 15-20 kr per portion beroende på inköpspris

Ingredienser:
Svensk, fransyska av nöt, ca 1000-1200 gram (tänk på att danskt kött ofta innehåller antibiotika – vi stödjer de svenska bönderna!)
Ajvar paprikasås (en burk)
Dolmio tomatsås (en burk)
Krossade tomater (en burk)
Tomater, 4 st
Röda linser (2 dl) – för dig som vill främja klimatet och dryga ut maten med billigt protein.

Kryddning:
Salt
Cayennepeppar (svartpeppar fungerar det med)
Basilika

Rapsolja att steka i

Serveras med matkorn eller ris.

Tillvägagångssätt:
1a. Ta fram gjutjärnsgrytan eller som här, den teflonbehandlade grytan. Nå, gryta ska det vara i alla fall.
1b. Täck botten med rapsolja och hetta upp ordentligt. Det gör inget om det börjar ryka lite.

2a. Skär köttet i tunna skivor, som sedan strimlas. Tar inte så lång tid som du tror och faktum är att du skär detta vart eftersom du steker köttet – du kan inte steka allt på en gång, då sjunker temperaturen, köttsaften rinner ur och kokar bort. Köttet får kokt smak. Det vill vi inte ha.
2b. Stek köttet i den heta grytan, allt jämt under full värme.
2c. Lyft ur det stekta köttet, krydda det med salt och cayennepeppar. Fortsätt steka i omgångar.

3a. Skär tomaterna, i cm-stora fyrkanter.
3b. När allt kött är påstekt, häll ihop allt kött i grytan och tillsätt tomaterna. Rör om.

4. tillsätt
a) Ajvar
b) Dolmio
c) krossade tomater.
d) använd ett par deciliter vatten för att skölja ur burkarna och ha i alltsammans i grytan.
e) låt koka upp och vrid ned till låg värme. Lägg på locket. Låt puttra.

5. Krydda med basilika och sannolikt mer salt.

6a. Lägg de röda linserna i en finmaskig sil och spola länge och väl under kranen
6b. Lägg i linserna i grytan
6c. Rör om

7a. Låt småkoka i minst 20 minuter.
7b. Glöm inte att koka matkorn (alt ris).
8. Smaka av.

Klart!

Servera!

Allergi?
Glutenfri (välj ris istället för matkorn)
Laktosfri
Mjölkfri
Mjölkproteinfri
Äggfri
Fiskfri

Andra recept på Receptsidan här

Annonser

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s