Fläskstek direkt från frysen till tallriken – enkelt recept

Fläskstek med ris, sås och en liten sallad

Fläskstek med ris, sås och en liten sallad

Fläskstek. En hel, benfri bit till ett facilt pris. Den köpte jag och lade i frysen för behövande dagar.

Så kom den dagen jag behövde den, men den var ju fortfarande djuptfryst.
Låt oss tillaga den lite som tjälknöl, dvs in i ugnen på låg värme, utan att tina upp först!

Tillagningstid: 5 timmar (baserat på 1 kg kött) varav 10 min arbetsinsats och resten väntan

Svårighet: 1

Kostnad: 5-10 kr per portion beroende på inköpspris

Fläskstek, djupfryst. Svensk, förstås

Fläskstek, djupfryst. Svensk, förstås

Ingredienser:
Svensk, hel, djupfryst, benfri fläskstek, ca 1 kg (tänk på att danskt kött ofta innehåller antibiotika – vi stödjer de svenska bönderna!), men det går lika bra att använda hel, benfri fläskkotlett eller skinkstek.

Kryddning:
Salt
Långpeppar (ger en mer aromatisk smak än vitpeppar, men har du inte långpeppar, ta vitpeppar)
Basilika

Serveras med matkorn eller ris och sallad enligt detta recept, alternativ detta recept.

Tillvägagångssätt:
1. Sätt ugnen på 125 grader
2. Ta fram ugnsfast form med lock
Medan ugnen blir varm:
3. Krydda fläsksteken på båda sidorna. Långpepparn ska vara malt och basilikabladen krossas i handen precis innan kryddningen.
4. Lägg skink-steken i formen och lägg på locket.
5. Vänta till ugnen är varm (viktigt!), ställ in formen i mitten av ugnen och glöm bort den.
6. Fläsksteken är klar efter 5 timmar, men kan utan problem stå ytterligare en timme. Under tiden i ugnen behöver den ingen arbetsinsats.

Klart!

Fläsksteken kryddad i ugnen, fortfarande djupfryst

Fläsksteken kryddad i ugnen, fortfarande djupfryst

Om större bit än 1 kg används – förläng tiden i ugnen.Det fel du kan göra är att ta ut den för tidigt.

Glöm inte att koka matkorn (alt ris) och att göra sallad.

Köttet klart, skivas tunt och kan saltas lite försiktigt på snittytorna

Köttet klart, skivas tunt och kan saltas lite försiktigt på snittytorna

Skyn som bildats i ugnsformen kan serveras som den är eller användas som bas till sås:

1. Häll skyn i en kastrull. Dryga ut med vatten om du behöver mer sås.
2. Koka upp
3. Smaka av och tillsätt ev salt. Smaka av igen i så fall
4. Lös ca 3 msk vetemjöl i lite kallt vatten (ca 1-2 dl) och tillsätt långsamt och under omrörning till din sås, som fortsatt få koka. Tillsätt inte snabbare än att värmen hålls uppe i såsen, det motverkar otäcka klumpar i såsen och du slipper sila.
5. utvärdera tjockleken 60 sekunders kokning efter omrörning.

Servera!

Allergi?
Glutenfri (välj ris istället för matkorn, red såsen med Maizena istället (här))
Laktosfri
Mjölkfri
Mjölkproteinfri
Ärtproteinfri
Äggfri
Fiskfri

Fler enkla recept hittar du här på Receptsidan

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s