Fakta och myter om Vietnam

Vietnam. Ärligt, vad vet du som svensk om Vietnam?

USA ut ur Vietnam och Agent Orange. Hur stor nytta av den kunskapen har du om du ska dit idag? Noll, förutom att du kanske ska dit idag, förutom att du kanske bör vara försiktig med djungeln, där agenterna fortfarande lurar…

Jag surfade runt efter lite grundläggande kunskap (den du kommer att finna här nedan) men fann det svårt att finna. Istället tog jag med mig en vietnames och besökte Saigon, landets ekonomiska centrum.

Saigons trafik domineras av mopeder. Detta torde vara en vanlig moped under allt, då kan man undra hur deras packmopeder ser ut...

Saigons trafik domineras av mopeder. Detta torde vara en vanlig moped under allt, då kan man undra hur deras packmopeder ser ut…

För nordliga Hanoi är huvudstad och Saigon har bytt namn till Ho chi minh city, efter en prominent kommunistpamp. Ungefär som att byta namn på Göteborg till Fredrik Reinfeldt-staden…

Nåväl, till lite snabbfakta. Saigon har ca 4.000.000 invånare, dvs 40% av landets befolkning och precis som i vilken stad som helst, utom Detroit, är det finare ju längre in mot kärnan man kommer.

Landet ligger 6 timmar före oss (5 timmar när vi har sommartid) och på den norra hemisfären, vilket betyder att de har sommar när vi har sommar.

I mars är det ganska lagomt, torrt fint väder, 30-33 grader på kvällen och varmare i solen på dagen, men ändå inte oanständigt hett.

Idag finns inga direktflyg mellan Sverige och Vietnam, men man klarar sig på ett byte. Ofta ett längre byte och ett kortare byte, sett till tur-och-retur-biljetten. Det finns många flygbolag som tar dig dit, allt från SAS och Finnair till Air China (byte i Peking) och Aeroflot (byte i Moskva). Det går även att ta Thaikärran till Bangkok och sedan ett litet lokalt flyg över till Saigon. Eller som vi gjorde, åka med Emirates och få ett halvt dygn i Dubai på köpet!

Passet behöver vara giltigt minst 6 månader till efter hemresans påbörjan. Som svensk får vara 15 dagar i Vietnam utan att skaffa visum. I Dubai behöver du inget visum heller, när det gäller upp till 24h flygbyte.

Det råder högertrafik men kör inte nödvändigtvis alltid på höger sida. Mer om det längre fram.

Eluttagen ser annorlunda ut men verkar ge 220V och 50 Hz. Gick bra att använda iaf.

Eluttagen ser annorlunda ut men verkar ge 220V och 50 Hz. Gick bra att använda iaf.

El. Detta oumbärliga sak. Jag är inte ens efter hemkomst säker på om det var amerikansk ström eller svensk ström i uttagen, men det fungerade utan problem eller skador att ladda min telefon i deras uttag med min vanliga laddare, trots att deras stickproppar ser lite annorlunda ut.

Vattnet i kranarna bör inte användas som dricksvatten med mindre än att det renas eller kokas först.

Språket är vietnamesiska. Vietnam var tidigare en fransk koloni och det avspeglar sig i att landet är ett av få i regionen som har ”riktiga” bokstäver och inte tecken, som t.ex. i Kina. Tro inte att det underlättar särskilt mycket i förståelsen, räkna med att vara en analfabet och att ingen kan engelska. Då har du förutsättningarna och kan bara bli positivt överraskad. Man kommer dock långt med gester och siffror. För Vietnameserna har inte behållit den franska inställningen till utlänningar med annat språk, utan är vänliga och hjälpsamma.

Valutan kallas Dong och räkna grovt med att en (1) krona ger dig 3000 Dong. Hur är köpkraften då? God, men helt avhängig vad du köper. Låt mig ta ett par exempel.

Diamond. Propert, lyxigt och iskallt. De körde med så mycket kyla i ac:n att jag blev sjuk på kuppen. Det skiljde cirka 20 grader mellan inne och ute!

Diamond. Propert, lyxigt och iskallt. De körde med så mycket kyla i ac:n att jag blev sjuk på kuppen. Det skiljde cirka 20 grader mellan inne och ute!

I princip allt går att köpa i Saigon, allt från äkta märkesvaror från väst till billiga kopior av allehanda kvalitet, eller saker som inte ens utger sig för att vara kopior. I absoluta centrum finns varuhuset ”diamond” som inte skulle skämmas för sig varken i München eller London. Här finns märkesvaror för de vietnameser som lyckats och för turister. Priserna varierar från halva priset i Sverige till nästan samma pris.

The mall - gallerian - diamond på markplan. Lyxigt så det förslår. Swarovskis diamanter är dyrt även här.

The mall – gallerian – diamond på markplan. Lyxigt så det förslår. Swarovskis diamanter är dyrt även här.

Vi köpte det som jag gärna vill utse som världens både sämsta och fulaste sko, nämligen tygskorna av märket Converse, som även har dussintals kopior på marknaden. Uslare fotplagg går knappt att finna för pengar, så kallar de sig själva inte ens för skor, utan för sneakers. Nå Converse säljs i Sverige för ca 700,-/par, här räckte det med 300,-.

Ju längre från centrum du handlar desto mer säker kan du vara på att de försöker övertala dig om att det är märkes- varor och desto säkrare kan du vara på att det inte är äkta varor. Även priset indikerar starkt på det. Men det behöver ju inte vara något fel att köpa detta, bara du är medveten om vad du köper och inte låter dig bli lurad. För det är så pass uppenbart att det är kopior att det knappt kan kallas varumärkesintrång. Juristfråga.

Tjänster är billigt, speciellt utanför centrum. Lagad mat behöver inte kosta mycket och det gjorde inte heller en alldeles utmärkt hårklippning. Vad sägs om klippning inklusive hårtvätt, rakning och ansiktsmassage för 100.000 Dong? Räkna själv hur mycket det blir i kronor.

Torghandel på en sidogata. Här är det billigt att handla. Prova det lokala! Det är alltid mycket folk i rörelse. Alltid uppblandat med mopeder som kör överallt.

Torghandel på en sidogata. Här är det billigt att handla. Prova det lokala! Det är alltid mycket folk i rörelse. Alltid uppblandat med mopeder som kör överallt.

Så var det detta med maten och risken att bli dålig i magen. Det klassiska tipset, som jag även fick innan avresa, är undvik all form av is och all form av grönsaker som bara sköljs, eller inte ens det. Är helst bara det som är genom stekt/kokt.

Mitt tips är, gör som invånarna, även om det känns annorlunda. Ta helt enkelt seden dit du kommer. Annars kan du åka till Thailand och äta svenska kötttbullar.

Så vad gör invånarna? Jo mitt i värmen äter de ständigt och jämt soppa! Inte för att soppa är så mycket billigare, tror jag, utan för att grönsaker, kött, nudlar och allt steriliseras av det heta vattnet!

Men så var det detta med is. Det är varmt och även vietnameser blir törstiga. De har is i tamejtusan allting. Jag beställde en flasköl, som öppnades vid bordet. Men innan jag visste ordet av hade de spätt ut den med en isklump stor som ett barns knytnäve. Behövs ingen varannan vatten här inte!

Okej, tänkte jag, teälskare som man är (här), kan de äta varm soppa kan jag dricka te i värmen. Man får grönt te här, det anade jag, men att teet var iskallt och fyllt med iskross kom som en total överraskning!

Så glömt detta med att undvika is. Det går inte.

Vilket för oss över på Reseapoteket – vilket bör innehålla så lite som möjligt – det är onödigt att släpa och onödigt att riskera problem vid gränspassagen. Vet du vad du behöver kan du köpa det utan recept. Skulle någon vara tveksam, gå till nästa eller betala med US-dollar.

Det du tar med dig (eller köper på plats) skulle kunna vara:

 • Kodein – bra mot diarré, smärta och hosta. Universalmedel. (Loperamid fungerar lika bra mot diarré, men inte mot resten)
 • ett antibiotikum av floxacin-typ, t.ex. norfloxacin, ciprofloxacin eller ofloxacin – mot diarré om kodeinet in hjälper.
 • Är du allergisk bör du även ha med dig en adrenalinpenna, t.ex. Epi-Pen, samt kortisontabletter, t.ex. Betapred eller prednisolon.
 • Något febernedsättande och smärtstillande – paracetamol, acetylsalicylsyra eller ibuprofen.

Då klarar du dig hem i alla fall och kan minska obehaget på plats, om det nu skulle infinna sig.

Nu är du redo för Vietnam, häng med i nästa inlägg när jag lotsar dig genom några fler upplevelser!

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tankar och ord och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fakta och myter om Vietnam

 1. DonDoc skriver:

  Postat den 2014/03/28 kl. 15:07 | Som svar till Janne Hansson.
  Hej Janne, tack för dina vänliga ord och ditt tips!

  Jag hittade en liknande lista på eluttag i världen och problemet med Vietnam är att det finns (minst) tre olika uttag. Det jag ”råkade ut för” vad mest likt det som benämns som A i listan på länken. Men åtminstone min iPhone gick bra att ladda från det uttaget…

  Kommentaren tillhör inlägget Fakta och myter om Vietnam: http://wp.me/p1MMu5-2Qh

  Om mig
  4 Visa sida
  Välj kommentar Janne Hansson
  dmu@comhem.se
  194.71.254.6
  Postat den 2014/03/27 kl. 16:14
  Tack för en avslappnad läsvärd och underhållande blogg. Kolla på denna länk för eluttag och spänningar över världen http://kropla.com/electric2.htm

  Med vänlig hälsning.
  Janne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s