Ekonomin får hjulen att rulla…

 

…och det är bra att hjulen rullar, men frågan är om de inte rullar oss rakt i fördärvet, eller i bästa fall ut i skogen.

Låt mig raskt utveckla det.

Vårt samhälle är byggt för tillväxt
Tillväxt som bygger på konsumtion och förbrukning

En ekonom sade en gång till en bilingenjör att ”om ni ingenjörer fick göra som ni ville, skulle vi tillverka outslitliga bilar och när vi sålt en bil till var och en så går vi i konkurs för att vi kan inte sälja fler bilar”

Lite grann så var det med den svenska lokindustrin, där vi hade omfattande verksamhet i Trollhättan, Motala, Kalmar och Falun. Man byggde lok som höll i 50-60 år innan det började bli för dyrt att hålla dem i vidare drift, in kombination med att arbetsmiljön anses utdaterad

Och nu när Sverige fylls med Traxx- och Siemenslok, så är det för att det inte finns några inhemska tillverkare kvar sedan länge

För att vara på den allra säkraste sidan, så utbildas inga på att laga moderna lok. Bara byta hela enheter, mot nya, kompletta enheter. Det är för svårt och för dyrt att laga enskilda komponenter.

Svårt blir det om ingen lär sig det. Men det är sannolikt inte svårare än att laga en modern TV. Få kan det, men för de som vet ungefär vad som brukar gå sönder, hur man kan mäta upp felet, så är det sällan varken svårt eller dyrt att fixa.

Dyrt blir det, om något som inte kan, ska prova sig fram. Det tar tid och kostar misstag.

Dyrt blir det, eftersom arbetskraften blivit dyr. Du vill ju ha mycket betalt (läs mer här om hur våra krav på livet ökat bara jämfört med våra farföräldrar), eller hur?

Så när du och jag blir för dyra och bygger för bra produkter, då läggs fabrikerna ned i vårt land. Det är knappast något som gynnar den så viktiga tillväxten för landet.

Tänk på alla stora industrier och varumärken som byggt Sveriges tillväxt, men som endera försvunnit helt, eller bara blivit ett blekt varunamn för något asiatisk tillverkare.

Jag gör en snabb lista, fyll gärna på i kommentarsfältet nedan med flera.

  • Kockums
  • NOHAB
  • Pharmacia
  • TGOJ (läs mer här)
  • Huskvarna
  • Saab (biltillverkaren)
  • Algots (textil)
  • Bahco tools

Vad kan du och jag göra?

Köpa svenska produkter, där de är likvärda eller bättre, än de utländska. Trots allt, det går ju till din och min lön.

Vi bör även ha rimliga löneanspråk, men samtidigt inte acceptera att kortsiktiga eller inkompetenta chefer och styrelseledamöter skor sig på företagen.

Våra företag behöver vara med och ta ett ansvar för samhället. För utan samhället kan inte heller de existera. Det behöver finnas fler värden för existens än tillväxt och ekonomisk avkastning.

Tror jag. Vad tycker du?

Tillagt nu i sista stund: storägare (pensionsbolag främst) avvisade just Volkswagens bud på Scania. Det känns som en lättnad för Sverige.

Varför? Scania är inte bara ett starkt företag på grön kvist, utan faktiskt en av världens största och ledande lastbilstillverkare. Scania har alltså inte de problem som Volvo PV (ansågs) ha på 90-talet när Ford köpte dem, dvs att utan en stor, stark ägare hade de inte haft råd att fortsätta på lite sikt.

När Astra gick ihop med brittiska Zeneca (obsevera, gick ihop med, inte köpte av – förresten, Zeneca som innan hette ICI – förkortning av Imperial Chemical Industries, fantastiskt namn i mitt tycke!) ledde det till fördärv för Sverige. Astra har definitivt minskat sin närvaro i vårt land sedan de blev AstraZeneca. Att Scania skulle bestå som hittills i Sverige under Volkswagens ägo förefaller tvivelaktigt. Och det skulle inte vara av godo för dig och mig och Sverige.

Så att pensionsbolagen nu sade nej till att sälja ser jag som positivt, även om de inte gjorde det av annat än egen ekonomisk vinning – motiveringen löd nämligen att budet inte motsvarade det långsiktiga värdet på Scania.

Och då har vi alltså inte räknat in den nationalekonomiska vinsten av att ha Scania kvar i Sverige, men allt vad det betyder för export, underleverantörer, arbeten och omsättning. Och den berömda tillväxten.

Kommentera gärna

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tankar och ord och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ekonomin får hjulen att rulla…

  1. Pingback: Växelloken vid TGOJ Eskilstuna 2014 | Absolutman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s