Tyskt provlok vid TGOJ Eskilstuna

I flera månader har ett treaxligt diesellok stått på verkstadsplanen vid TGOJ Eskilstuna, inte helt olikt en TGOJ V10 till utseendet (bild från 2013).

Att loket är av tysk härkomst är ganska tydligt, men å andra sidan är inte det så märkligt, eftersom samtliga TGOJs gamla diesellok var byggda av tyska Henschel. Denna är istället byggd av Krauss-Maffei och litterad till ME05-1.

Av en slump fick jag en bok i nävarna som jag köpte vid järnvägsmuseet i Nürnberg tidigare (här) och av en till slump bläddrade jag fram ett uppslag. Och där var det bild på och text om just detta lok! Märkligt, (läs mer om slump eller okända samband här).

Det visade sig vara ett provlok som DB beställde i sin jakt efter ersättare till V60 (treaxligt koppelstångsdiesellok). DB beställde fem stycken likvärdiga provlok, från olika tyska tillverkare, för att utvärdera de olika konstruktionslösningarna.

Dessa fem lok fick littera 259 och denna ME05-1 var 259 001. Krauss-Maffei tillverkade även 259 005, som till skillnad från de andra fyra loken var dieselhydrauliskt. De andra var alltså dieselelektriska.

Efter provkörningar bestämde sig DB för att inte köpa något av dem och provloken gick kontraktsenligt tillbaka till tillverkarna, som använde dem själva eller sålde dem till företag för internväxling, eller till utländska privatbanor.

Hur ME05-1 hamnade i NetRails ägo och i Eskilstuna är okänt för mig. Om du vet mer om lokets historia och öde, får du gärna dela det med alla läsare!

 

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Normalspårig järnväg och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tyskt provlok vid TGOJ Eskilstuna

  1. Pingback: Mer om växelloken vid TGOJ 2014 | Absolutman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s