Rosberg kvalade ut Hamilton och Kimi kvalade ut Alonso – Bahrain 2014

Inför kvalet till Bahrains GP 2014 hade Lewis Hamilton dominerat kvalen till Australien och Malaysias GP. Vidare hade Lewis visat snabbhet i träningarna och varit överlägsen i loppet i Malaysia. Var det så att Rosberg helt enkelt inte var så snabb som Hamilton? Nu när Hamilton varit med och haft input på årets bil – det hade han ju inte på fjolårets.

Och visst var det Mercedes som dominerade. Precis so Red Bull tidigare och Ferrari för 10 år sedan. Över en sekund snabbare än resterande fält (en Red Bull undantagen) – det är ljusår i Formel 1.

Men Rosberg hade god fart och på första försöket var han snabbare än Hamilton. Det pressade Lewis till att göra ett misstag – han bromsade för sent redan i första kurvan och därmed var pole position till Rosberg. Precis som förra året i Bahrain.

Bakom Mercedes-duon var det mer spännande och åter igen var Ricciardo snabbare än Vettel i Red Bull. Vettel kom inte ens vidare till Q3 och kvalade in 11, trots ett varv som inte innehöll något grövre misstag. Vettel var inte snabb nog helt enkelt.

Det var mycket Mercedesmotorer i topp-tio annars, effekt betalar sig bra på Sahkir uppenbarligen.

Mercedesdrivna Perez var snabbare än stallkamraten Hülkenberg för första gången i år och Bottas kvalade ut stallkamraten Massa, också Mercedesmotorer.

Första Ferrarimotor var Kimi Räikkönen på sjätte plats, som kvalade ut Alonso rejält. Det får ses som en överraskning, då Kimi haft vådliga problem med att hitta balansen i bilen hela helgen. Kanske var den den svalare banan som förändrade förutsättningarna och spelade Kimi i händerna.

Vettel kommer ändå att starta framför Ricciardo pga bestraffningen från Malaysia, så första icke-Mercedesmotor blir Kimi Räikkönen som startar från femte rutan av samma skäl. Men sannolikt får alla som inte har Mercedes bakom ryggen det svårare här än någon gång hittills i år.

Men allt kan hända. Tänk bara hur länge sedan det var som vi hade en rejäl startkrasch. Det kan ändra alla förutsättningar i ett huj. Loppet startar 17:00 svensk sommartid.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s