Kuligheter och underligheter för en västerlänning i Vietnam

På bara några dagar hinner man som västerlänning på besök i Vietnam lägga märke till många saker som skiljer sig från Sverige, saker som förundrar, inspirerar, förvånar, men förvånansvärt få saker som irriterar.

Ett utrymme bakom ett stånd längs en gata. Kolla klockan uppe till höger på väggen, som hade ett blinkande hakkors i mitten! (klicka för större bild)

Ett utrymme bakom ett stånd längs en gata. Kolla klockan uppe till höger på väggen, som hade ett blinkande hakkors i mitten! (klicka för större bild)

Det jag upptäckte att jag reagerade mest var det oskygga användandet av en i Europa synnerligen förbjuden symbol – hakkorset.

Jag förvånades över att jag reagerade så på den, Tredje Rikets historia har man ju läst och fascinerats av längre, men det var en annan sak att exponeras för den, tror jag.

Och på det naturliga sättet som det förekom. Kanske största förvåningen kom när det satt som en vägskylt ovanför en bakgata, tillsammans med andra vägmärken. En Buddha- symbol, sade någon. Eller så hade man fel i att Hitlers anhängare flydde till Sydamerika…

Trafikljus med nedräkning till nästa omslag. Lägg märke till mopedisten till höger i bild, det går alltid att ta egna vägar i Vietnam

Trafikljus med nedräkning till nästa omslag. Lägg märke till mopedisten till höger i bild, det går alltid att ta egna vägar i Vietnam (klicka på bilden)

När vi ändå är inne på ämnet trafikskyltar, kan vi ta upp en sinnrik finess – trafikljus med nedräkning. Nedräkning till grönt, nedräkning till rött. Inte dumt alls. Minskar stress och rödljuskörning.

Kolla förresten på kablarna som hänger i korsningen. De hänger bara i isoleringen. Och så där ser det ut i hela staden! Det går inte att undvika att förfäras över. Men det verkar trots allt fungera. Vi tar några bilder på det.

Kabelhärva, Vietnam standardtyp

Kabelhärva, Vietnam standardtyp

ASEAs licenstillverkning?

ASEAs licenstillverkning?

Ännu ett trafikljus med nedräkning. Och kablar

Ännu ett trafikljus med nedräkning. Och kablar

Ett uppslag i menyn på en av de otaliga uterestaurangerna. Klicka för större bild och läs själv...

Ett uppslag i menyn på en av de otaliga uterestaurangerna. Klicka för större bild och läs själv…

Att komma till nya länder innebär en möjlighet att prova nya maträtter (för den som inte vill finns både Burger King och McDonalds). Så det klart att vi gör det!

Sniglar (franskt arv?), groda, känguru (rekommenderas, som alltid), allehanda marina varelser… ko, kalv, gris, kyckling, höna, anka. Vietnameser äter allt. Men jag blev faktiskt chockad när det kom in skumma ägg på bordet. Ankägg var det, men ägget var ”längre gånget” än normalt och där inuti var en okläckt fågel. Den käkade de upp med sked. Tydligen en delikatess. Man får avstå.

Groda. Framför den står en färskpressad vattenmelonjuice.

Groda. Framför den står en färskpressad vattenmelonjuice.

Jag provade en groda, som kom in hel. Smakade verkligen ingenting och påminde om en minikyckling i konsistensen. Lösningen var att dippa köttet i olika smaskiga såser och blandningar. Försök undvika tänka på ev. smittor och njut. Känguru är bättre. Har alltid varit bra, oavsett vilket land som serverat den.

Trafiken är intressant, intensiv, men förlåtande. Släpp bara tanken att räcka fingret åt alla som tutar åt dig, få då får du inte göra annat. Le, tuta tillbaka och kör vidare!

Moderna kofångare är inga riktiga kofångare. Därför har många av bilarna eftermonterade kofångare. Som taxin här, mitt i korsningen

Moderna kofångare är inga riktiga kofångare. Därför har många av bilarna eftermonterade kofångare. Som taxin här, mitt i korsningen

Låt mig återkomma till det iskalla varuhuset Mall Diamond downtown. Jag är inte mycket för überdyra lyxmärken och statusprylar (Porsche tycker jag om för prestandan, inte för glansen…), men bland alla kända märken, fanns ett som fastnade i minnet, l’Occitane (uttalas Loxitann). Franskt hud- och skönhetsmärke, som närmast oss i Sverige finns på utvalda norska apotek.

L'occitane

l’Occitane-butik i typiskt utförande

l’Occitane har ett uttalat formspråk, kan det vara färgkombinationen trä, gult och lila som för tankarna till svenskt kaffe? Vi handlade en kräm, som luktade precis som rosente. Den var inte så dum, rent krämmässigt, heller. Det finns rykten som säger att de kan dyka upp på svenska apotek också.

Läs även Fakta och Myter om Vietnam från samma tillfälle

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tankar och ord och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s