Vanligheter och värstingheter i Vietnam

Emirates Boeing 777 - ett bättre sätt att flyg för flygrädda än små skruttplan hos lågprisbolag.

Emirates Boeing 777 – ett bättre sätt att flyg för flygrädda än små skruttplan hos lågprisbolag.

Efter att ha rest i över ett dygn och kommit till andra sidan världen hade jag väntat mig någonting lite annorlunda. Men på flygplatsen spelade den ”Gimme Gimme Gimme” med ABBA i foajén och när vi kom ut till taxiplattan så kryllade det av – Volvo V70!

Volvo var dock inte gängse taxi, dessa var nog rest efter något EXPO2008, som de var märkta med. Men ändå. Toyota var taximärket. Punkt. Men bara en halvtimme senare, när vi kom fram, så var hemmakänslan åter, när Viet-TV körde ”Tommy tycker om mig”…

En helt vanlig bild av Saigon: mopeder vart man är går, palmer i krukor, smala hus med butik i markplan och bostäder ovan. Stadsarkitekt är knappast en tjänst som finns här. Mopeden närmast är en trehjulig handikapp-Honda

En helt vanlig bild av Saigon: mopeder vart man är går, palmer i krukor, smala hus med butik i markplan och bostäder ovan. Stadsarkitekt är knappast en tjänst som finns här. Mopeden närmast är en trehjulig handikapp-Honda

Här satt vi och väntade efter att ha varit på en marknad där sakerna knappt kostade någonting. Skor, kläder, leksaker, kosmetika, alltihopa som bäst i billiga replikor, annars lokala, okända märken.
Varmt och skönt och alltid kom det någon förbi och sålde en något att dricka för en spottstyver. Kokosdricka med is – alltid is – var vanligt. Tiggare finns det förstås, men håll en hand på din plånbok och titta åt ett annat håll så går det över.

Moped med barnstol

Moped med barnstol

Som jag nämnt i tidigare inlägg så är moped the way to go här, och det gäller oavsett mängden packning eller antalet passagerare. En man körde två säckar med majskolvar, säckar som nog vägde 25 kg/ styck och hängde över mopeden, så att den ena låg emot avgasröret. Frågan är om det blev popcorn innan han var framme.

Även barn körs förstås på moped och för de minsta används en barnstol som syns på bilden.

Lokal bensinmack, mitt inne i stan, precis som i Barcelona (här) - där den behövs. Tyvärr hann jag varken notera namnet på den eller priset.

Lokal bensinmack, mitt inne i stan, precis som i Barcelona (här) – där den behövs. Tyvärr hann jag varken notera namnet på den eller priset.

Moderna mopeder med automatväxel är inga snåla saker, de kan ledigt sopa i sig 0,4 L/mil, så de måste matas. Lyckligtvis går de flesta på blyfritt utan oljeinblandning. Här en bensinmack – givetvis tankade personalen åt dig. Betalningen skedd direkt till tankmannen, kontant utan kvitton eller något. Vore något för Skatteverket och deras kassaregisterlag att bita i. 92 oktan eller 95 oktan.

Det finns förstås en del bilar också. Bilparken dominerades av Toyota, fast en massa (billigare) modeller som vi aldrig hört talas om i Europa. Sedan fanns det förstås de som hade pengar och de körde europeiska SUVar – Audi Q5, BMW X5, VW Tiguan eller Porsche Cayenne.

Efter klockan 21 fick lastbilarna tillåtelse att köra inne i staden. Och då dånade allt från uråldriga deliverybilar stora som en VW Crafter till gigantiska cementbilar in på vägarna. Då gällde det att akta sig i trafiken, för störst kör först. Speciellt i mörkret.

En kväll satt vi på ett större mathak i den inte allra finaste delen av staden, men vilken service! Och vilken merförsäljning. Och billigt. Vi satt oss ned och vips kom fyra unga serverande damer fram. De hade alla tjänstekläder, men helt olika. De var klädda efter den ölsort de representerade och alla ställde fram sin flaska för val framför mig, samtidigt som de gjorde sitt bästa för att sälja in ölen med sitt utseende.

Jag har ingen bild från matstället i texten, men som kontrast tar vi denna läckert blåa drink från Mall Diamond downtown (här) som kostade mer än kvällens alla öl tillsammans. Det är skillnad på ställe och ställe i Vietnam

Jag har ingen bild från matstället i texten, men som kontrast tar vi denna läckert blåa drink från Mall Diamond downtown (här) som kostade mer än kvällens alla öl tillsammans. Det är skillnad på ställe och ställe i Vietnam

Hur väljer man? Har ni Spendrups? Nehej… jag valde en svart, japansk öl och de tre andra tjejerna försvann. Denne log ännu mera, neg, öppnade flaskan och hällde upp ett halv glas åt mig. Jag hällde i resten, för det fick plats utan problem, så när hon kom tillbaka med en gigantisk isbit hade jag rubbat mönstret för henne. Isen fick ju inte plats då.

Ölen var god och ett gott val. Och den tomma flaskan plockades genast bort från bordet och ersattes direkt med en ny. Ständigt med frågan om hon skulle öppna den.

Och allt detta medan mat serverades. Fondue, som hälldes ihop vid bordet, tror att de som talade vietnamesiska valde ingredienser och fick se att de fick vad de beställt.

Grill!

Grill!

Här åt jag min första groda och känguru förstås. Det serveras bara så, lite grönsaker till, men nästan inget ris eller nudlar. Lyxigt. Köttet ska dippas och om du trodde att det finns stark chili hemma i Sverige, så kan jag meddela att vi har bara medium här. Jag petade bort chilin, men den hade ”kontaminerat” vätskan så mycket att jag trodde min sista stund var kommen. Och först drack jag ur ölen, varvid servitrisen kvickt öppnade nästa, som jag försökte suga i mig långsamt, för att genomlida chilieffekterna. Sedan kom jag på vad is kan duga till – tugga sönder en stor bit, så lindar det skapligt. Huh! Här kan jag säga till dig som oroar dig för att bli dålig i magen av is – det är ett ev. framtida problem – efter chilin har du ett mycket mer akut problem!

Men visst är det härlig att för en kväll känna sig som oändligt rik.

Frukost bjuds ut. Serveras endera i porslinskopp för att äta direkt, eller i en platspåse, så kan du gå hem och äta. Lagad frukost för en tia.

Frukost bjuds ut. Serveras endera i porslinskopp för att äta direkt, eller i en platspåse, så kan du gå hem och äta. Lagad frukost för en tia.

Och det ger även en viss insikt i förhållandena – de här personerna hade sannolikt en mycket stark koppling till hur bra de lyckades sälja varje kväll till hur de själva kunde leva sedan.

Merförsäljning i Sverige har inte samma morot – vi måste sälja mer för att uppnå budget och få grönt på de här målen… jaha, men jag får ju samma lön ändå.

Lokalinvånare med skydd för sol, värme och avgaser

Lokalinvånare med skydd för sol, värme och avgaser

Detta får avsluta Vietnam för denna gång.
Kan jag tänka mig att åka tillbaka?
Visst.
Det går bra att uppleva igen och jag misstänker att jag inte sett riktigt allt än heller…

De två tidigare inläggen från Vietnam här och här och ett vietnamesiskt recept här hemma i Sverige här

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tankar och ord och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vanligheter och värstingheter i Vietnam

  1. bertil johansson skriver:

    Fanns det IKEA i Saigon?? Eller HM?I så fall enklare att stanna i Sverige och äta chili köpt hos den lokale vietnamesen..Världen börjar bli för liten när det mesta är lika fastän på andra sidan jorden, politiken och ekonomin.Far

    Date: Thu, 10 Apr 2014 08:30:48 +0000 To: k_b_johansson@hotmail.com

    • DonDoc skriver:

      Jag såg varken IKEA eller H&M, men stan är stor, det bor fler i Saigon än i hela Mälardalen, Storstockholm och Uppsala inkluderat, så jag kan ha missat någon gata. Google finner svar, jodå båda två ska finnas. Frågan är om det inte till och med finns fler än ett av varje…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s