Hel kyckling – busenkelt recept men gott likförbaskat

Hel djupfryst kyckling verkar det råda synnerligen fri prissättning på – somliga drar sig inte för att begära 99 kr/kg för någon fin majskyckling, fulkyckling går alltid att hitta för 25 kr/kg, men när svensk, prima kyckling erbjuds för 15 kr/kg, ja då är det bara att handla och lägga i frysen.

Kyckling - ris - majs - Mums

Kyckling – ris – majs – Mums

Mer miljövänligt än både fläsk- och nötkött, anses det vara också.

Men sen då? När det är dags att göra något med den? Enkelt, vi lägger ett snitt i den, kryddar och kör i ugnen.

Detta är recept på hel kyckling i ugn

Hel kyckling direkt från förpackningen. Upptinad

Hel kyckling direkt från förpackningen. Upptinad

Tillagningstid: 2 timmar (baserat på 1,1 kg kyckling) varav 10 min arbetsinsats och resten väntan. Kycklingen ska vara upptinad.

Svårighet: 2

Kostnad: 5-10 kr per portion beroende på inköpspris

Ingredienser:
Svensk, hel, djupfryst kyckling, ca 1,1 kg (tänk på att danskt kött, även fågel, oftast innehåller antibiotika – vi stödjer de svenska bönderna!)

Kycklingen delad i bröstet, sköljd, kryddad och redo för ugnen

Kycklingen delad i bröstet, sköljd, kryddad och redo för ugnen

Kryddning:
Salt
Vitpeppar
Curry (kan uteslutas)
Kokosmjölk (kan uteslutas)

Serveras med matkorn eller ris och majs eller sallad enligt detta recept, alternativ detta recept.

Tillvägagångssätt:
1a. Sätt ugnen på 200 grader
1b.Ta fram ugnsfast form med lock
Medan ugnen blir varm:

2a. Dela kycklingen strax bredvid bröstbenet och skölj den under rinnande vatten.krydda skinksteken på båda sidorna.
2b. Krydda alla sidor, med salt och peppar, ev curry

3a. Lägg kycklingen i formen och om så önskas, öppna en burk kokosmjölk och häll ut i formen. Tag en sked och lägg kokosmjölk på kycklingen. Häller du direkt på kycklingen spolar du bort kryddorna där.
3b. lägg på locket

Obs! Tänk på att hantera skärbräda och kniv som om det är kontaminerat. Diska/ställ i diskmaskin omedelbart och torka bänken från ev. spill. Av försiktighetsskäl ska all rå kyckling behandlas som om den innehöll salmonella.

4. Vänta till ugnen är varm (viktigt!), ställ in formen i mitten av ugnen.

Locket på och in i ugnen

Locket på och in i ugnen

6. Efter 45 min, minska temperaturen till 150 grader. Obs! använder du kokosmjölk sänker du inte temperaturen utan kör på 200 grader hela tiden. Vätskan kyler.
7. Kycklingen är klar efter 2 timmar, men kan utan problem stå ytterligare en timme. Under denna tid behöver den ingen arbetsinsats.

Om större bit än 1,1 kg används – förläng tiden. Tex 1,4 kg får stå i 2,5 timme. Det fel du kan göra är att ta ut den för tidigt.

Glöm inte att koka matkorn (alt ris) och att göra sallad.

Skyn eller kokoksmjölksresterna som bildats i ugnsformen kan serveras som den är eller användas som bas till sås:

20130917-121830.jpg

1. Häll skyn i en kastrull och tillsätt lila mycket vatten som det är sky.
2. Koka upp
3. Smaka av och tillsätt ev salt. Smaka av igen i så fall
4. Tillsätt brun Maizena, ganska mycket, rör om och låt koka 60 sekunder till. Önskas tjockare sås, tillsätt mer Maizena, utvärdera tjockleken 60 sekunders kokning efter omrörning.

Servera!

Allergi?
Glutenfri (välj ris istället för matkorn)
Laktosfri
Mjölkfri
Mjölkproteinfri
Ärtproteinfri
Äggfri
Fiskfri

Fler enkla recept hittar du här på Receptsidan

Annonser

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s