Hur hittar man rätt Scirocco?

Smaka på namnet
Scirocco

Visst är det bättre än t.ex. ”740”, ”C5”, ”BLS”, ”Jazz”, ”Adam” och ”Koleos”!

I förra inlägget bestämde jag mig för modell och hade vissa krav och önskemål.
Men hur hittar man den bilen? Det har inte sålts så många Scirocco i Sverige alls och med lite önskemål så blir det svårt.

Svaret verkade vara, låt dem komma till dig!

Jag stod och fyllde upp min W8:a, varvid en huggormsgrön Scirocco med panoramatak svängde i och tog pumpen bredvid mig. Och tog dieselhandtaget! Jag tänkte att jag kan ju höra om ägaren är nöjd eller har något att förtälja som kan vara värt att känna till.

Jag: ”Hallå där, snygg bil, är du nöjd med den?”
Hon: ”Ja det är jag, vill du köpa den?”

Och det var allvarligt menat, för hon hade redan beställt en ny bil och nog fått ett skambud av sin lokale Volkswagenhandlare, som ju också ska leva.

Den Sciroccon var verkligen rätt – diesel, manuell låda, turbinfälgar och panoramatak, årsmodell 2010 och 7500 mil. Priset humant. Jag försökte köpa den de påföljande dagarna och veckorna, men plötsligt skulle hennes son ha den ett halvår.

Ibland är det för bra för att vara sant.

Så dök det upp en kolsvart italienimport, 170 hästars diesel och manuell. Men den saknade panoramataket, som jag vid det här laget fastnat för, och den var dyr.

Jag ägnade en hel del tid år mobile.de och autoscout24.de
Där behöver man filtrera rätt hårt, för i Tyskland är utbudet gigantiskt.

Jag filtrerade ofta så här:
Scirocco
2009 eller nyare
svart, grön, röd, vit eller brandgul
Diesel
Manuell
Panoramatak

En annan sak som jag kände att jag ville ha var multifunktionsratt – det kändes så snikigt att inte ha det. Men radar, avståndshållare och annat som piper och blingar (som hyr-Golfen) ville jag gärna slippa

Genom att välja den ansiktslyftna så följer det med en motorbonus – 140-hästaren med 8-ventilsmotor är ersatt av en 140-hästare med 16V-motor. Alltså mekaniskt sett identisk med 170-hästaren.

Beroende på årsmodell, effektuttag, bluemotion technology och start/stopp har de en uppgiven blandad förbrukning på 0,45 – 0,53.

Jag hade efter ett antal bilar med skinn tänkt mig att ha en med tyginredning, som är varmare på vintern och svalare på sommaren.

Vidare hade jag tänkt att ta en utan sportchassie. Komfort på ålderns höst.

Till slut har du tittat på så många bilar,
parkerat så många bilar i ditt virtuella garage
att det går runt i huvudet

Då är det tur att man har någon i sin närhet som föreslår att man ska göra slag i saken. Och kanske inte heller vara dumsnål.

Så hittade jag en vit Scirocco med panoramatak och tryffelfärgad skinninredning i mörkaste Östtyskland som jag hade en krasch på. Det som gjorde att det inte blev den var att det var gamla 140-hästaren och gamla modellen. Men sugen var jag. Men nej, maskineriet är viktigt.

Påhejad, tryffelskinnet färskt i minne och med rundgång i huvudet, så skulle det komma att sätta sina spår. Mer om det längre fram.

Till slut stod det mellan en
– grön, privatsåld utan panoramatak, med tyg, normalfjädrad och sov-däck i München
– svart, med panoramatak, med skinn och sportchassie i Berlin
– silver, med panoramatak, tyg, ställbart chassie i Ruhrområdet.

Ställbart chassie, hur koolt vore inte det? Men grå…? Nå, den säljaren svarade inte på mejl och snart var annonsen borta.

Nu fick fåfängan ta över och den röstade för den omåttligt läckra inredningen i den svarta: tvåfärgar skinn i svart och creme. Och förnuftet fick i uppdrag rada upp stödjande argument som att, jo Berlin är ju närmare och den har ju panoramatak och säljs av bilhandlare.

Den svarta hade inte heller legat ute länge när jag kontaktade handlaren, som var trevlig och lätt att ha att göra med.

Allt verkade klart.
Jag letade till och med upp en ”reservbil” – ett alternativ i fall detta skulle visa sig vara något annat i verkligheten. Även den en svart Scirocco med panoramatak. Men med tyg.

Pengar ordnades och skulle hämtas ut från Forex i kontanta Euro. Tyskland är ett kontantland (läs mer här). Även när det handlar om att köpa bilar för femsiffriga (euro) belopp!

Men Sverige är inte ett kontant land, utan istället är bankerna nojiga för att hamna i pengatvättsverksamhet.

Så till den milda grad att det var nästan omöjligt att få ut denna summa i kontanter utan ett stamträd till pengarna – vad jag fått dem från och kontoutdrag – till vad de skulle användas till. Jag var tvungen uppvisa mejlkonversationen med säljaren för att de skulle godkänna det. De begärde det och fick det och när jag kom med utskriften så kunde inte bankiren tyska!

Sedan var det bara det där lilla problemet att ta sig ned till Tyskland och handla. När detta utspelades lackade det mot jul och den här handlaren hade inte öppet på några röda dagar.

Det skulle också lösa sig på ett smidigt sätt
Fortsättning följer

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Mina bilar och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hur hittar man rätt Scirocco?

  1. Pingback: Att importera en Scirocco från Tyskland | Absolutman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s