Kinas GP 2014 – har Kimi, Vettel och Rosberg tappat greppet?

Lewis Hamilton gjorde så som vi sett Vettel och Schumacher göra tidigare – totaldominera ett helt lopp – och överlägset vinna Kinas GP i Formel 1 2014.

Hamilton hade det kämpigt med stallkamraten Rosberg under fjolåret, Lewis var ny i stallet och hade inte varit med när bilen togs fram. Han fick anpassa sig mycket till en bil som var byggd enbart för Rosberg.

I år har han haft inflytande på konstruktionen och Mercedes har gett honom både bil, motor och tillförlitlighet. Han kommer att bli svårtslagen i år.

Hos Ferrari är det panik. Så pass illa att någon var tvungen att få skulden och det blev stallchefen Stefano Dominicale, som fick gå strax efter Bahrains GP. Få tror att det kommer att lösas Ferraris problem.

Det var väntat att Ferrari skulle ha en hel del uppdateringar till Kinas GP och Alonso tog bilen till en tredje plats, framför de båda Red Bull-bilarna. Det är inte illa.

Kimi Räikkönen hade tekniska problem med bilen under FP1 och FP3, vilket begränsade hans körning, och eftersom han har svårt att hitta inställningar som passar honom, var det förstås till hans nackdel. Ändå tyckte Kimi att Ferrarin kändes bättre och resultatet var ju trots allt ett fall framåt jämfört med Bahrain (8:a mot 10:a, och tre platser upp jämför med kvalplatsen, i Bahrain var det fem platser ned).

Kimi har ju motsvarande situation som Hamilton hade förra året, dvs han får ta en bil som är utvecklad för stallkamraten. Kimis lilla fördel är att James Allison byggt Lotus år honom och förhoppningsvis kan ha ett bra hum om hur han ska bygga för att det ska passa Kimi. Men ett problem är att Kimi och Alonso har vida olika preferenser på bilen, Kimi vill ha den överstyrd, Alonso understyrd. Hur får man till en bil som går att ställa in så olika?

Den här förklaringen passar inte in hos Red Bull och Sebastian Vettel – här kom Ricciardo in och fick ta en bil som torde vara byggd för Vettel. Och så är han konstant snabbare än den regerande världsmästaren. Betyder det att Ricciardo är bättre än Vettel? Tiden kommer att utvisa det.

Om tre veckor är det Europapremiär för Formel 1, som brukligt på Circuito de Catalunya utanför Barcelona. Sannolikt kommer alla stall att ha massor med uppdateringar på sina bilar tills dess!

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s