Kikärtsbiffar – vegetariskt recept som smakar bra

Potatisbullar. Bland det bästa man kunde få i skolmatsalen. Gott, men lite proteinfattigt.

Nu för tiden, på lunchrestaurangerna, dyker det ibland upp ett vegetariskt alternativt, något som ser väldigt likt ut potatisbullarna, nämligen kikärtsbiffar.

Nästan lika gott, billigt, miljövänligt. Vad är problemet?
Inget, förutom att en kollega sade ”Sådana där betalar jag inte 85 kronor för när jag kan göra dem själv för en tiondel”. Kan han kan jag, tänkte jag, och frågade lite.

Sedan var det bara att prova sig fram och här är resultatet.

Detta är recept på kikärtsbiffar.

Tillagningstid: 20 minuter varav 15 min arbetsinsats och resten väntan, men det kräver lång förberedelse

Svårighet: 3

Antal portioner: 4

Kostnad: 3-5 kr per portion

Ingredienser:
Kikärtshalvor

för dig som vill främja klimatet och dryga ut maten med billigt protein.

Kryddning:
Salt
Svartpeppar
Spiskummin
Basilika
Rapsolja (även att steka i)
Potatismjöl

Serveras med lingonsylt som de är; med valfri sås (tacosås är gott); istället för ris/matkorn/potatis till kötträtt; eller med en saftig sallad (här)

Förberedelser dagen innan:

– 2 dl kikärtshalvor läggs i kallt vatten och får stå så i minst åtta timmar (men kan stå kallt i ett par dygn)

Förberedelser samma dag:
Häll av del blötlagda kikärtshalvorna, i en sil, spola av dem med kallvatten
Koka kikärtshalvorna i minst 20 min

Tillvägagångssätt:
1a. Ta fram stekpannan
1b. Täck botten med rapsolja och hetta upp ordentligt. Det gör inget om det börjar ryka lite.

Kikärtsmos, kryddas innan stekning

Kikärtsmos, kryddas innan stekning

2a. Mosa de kokta kikärtshalvorna
2b. Tillsätt kikärtshalvemoset ca 0,5 dl rapsolja
2c. Tillsätt kikärtshalvemoset ca 0,5 dl potatismjöl
2d. Krydda , blanda och smaka av

3a. Stek kikärtshalvemoset: Tag en barnaknytnävestor klick, lägg den i den heta stekpannan och platta till den så att den blir tjock som en pannbiff (ca 1 cm).
Cirka 3 st ryms samtidigt i en fullstor stekpanna
3b. Stek på full värme ca 1-2 min, vänd med stekspade och stek 1-2 min till. Tag ur.
3c. Tillsätt ny olja, låt panna återfå hetta och fortsätt steka i omgångar.

Färdig kikärtsbiff

Färdig kikärtsbiff

Klart!

Servera!

Allergi?
Glutenfri
Laktosfri
Mjölkfri
Mjölkproteinfri
Äggfri
Fiskfri

Andra recept på Receptsidan här

Annonser

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kikärtsbiffar – vegetariskt recept som smakar bra

  1. ibcsweden skriver:

    Äntligen ett nytt recept! :D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s