Idag tar vi åter fram stora grytan och lagar Chili con carne. En rätt som garanterat varierar från kock till kock, och man kan i ärlighetens namn undra hur rätten som bestod av strimlat kött kokat med chili blev en bas bestående av köttfärs och vita bönor!
Här på Absolutman ska vi som vanligt inte krångla till det, utan att för den skull pruta på resultatet. Inte heller på att det ska bli mycket mat. Men denna gång är målet att göra chili con carne utan att använda konserverade vita bönor eller krossade tomater på burk.
Köttfärsen kan vara nötfärs, blandfärs eller som min favorit – fläskfärs i detta recept.
Fläskfärs är förstås svensk, men även billig och god, bara den behandlas rätt. Fel behandling är för sval stekpanna och för mycket färs i, så att fläskfärsen kokas i sin egen vätska, istället för att stekas.
Detta är recept på Chili con carne
Tillagningstid: 120 minuter varav 20 min arbetsinsats och resten väntan
Svårighet: 2
Antal portioner: 8-10
Kostnad: 5-10 kr per portion beroende på inköpspris
Ingredienser:
Svensk, fläskfärs, ca 1000 gram (tänk på att danskt kött ofta innehåller antibiotika – vi stödjer de svenska bönderna!)
3 dl torkade bönor (jag använde svartögda, men vita eller svarta fungerar även det)
Gul lök, 1 stor
Tomater, 4 st
Kryddning:
Salt
Cayennepeppar
Chilikrydda
Basilika
Heinz Chilisås
Rapsolja att steka i
Dagen innan (minst 8 timmar men 30 går också bra):
Lägg de torkade bönorna i kallt vatten och ställ dem i kylen.
Tag dubbelt med vatten mot mängden bönor.
Tänk på att ha utrymme kvar i ditt kärl, för bönorna kommer att svälla över vattennivån du ställer in dem med
Serveras med matkorn eller ris och sallad enligt detta recept, alternativ detta recept.
Tillvägagångssätt:
1. Ta fram stora grytan, täck botten med rapsolja och hetta upp ordentligt. Det gör inget om det börjar ryka lite.
2a. Stek köttfärsen i den heta grytan, allt jämt under full värme. Jag stekte mitt kilo i tre omgångar, för att det inte skulle bli kallt i grytan och därmed kokt fläsk(färs).
2b. Skär löken. Jag brukar dela den, lägga den med platta sidan ned och sedan skära den rakt över och slutligen i ett rutmönster (se bild).
3. När fläskfärsen är brun (dvs inget rosa är kvar, se bild) har du en del vätska som bubblar häftigt. Bra. Sänk till mediumvärme och häll i löken. Rör om.
4. Salta. Rätt rikligt, eftersom vi kommer att ha i vätska som är osaltad.
Krydda med cayennepeppar och chilipulver. Rikligt även av chilipulvret. Rör om. Smaka av.
5a. När löken är lite gyllene den med, tillsätt flaskan med chilisås, skölj ur den med vatten motsvarande 1,5 flaska och tillsätt även vattnet.
5b. Krydda med basilika, rikligt. Rör om.
5c. Låt puttra i minst en timme, men gärna två, under lock på svag värme.
Glöm inte att koka matkorn (alt. ris) och att göra sallad.
6a. Skär tomaterna i tärningar.
6b. Smaka av och tillsätt ev. mer kryddor
6c. Tillsätt tomaterna. Rör om.
Klart !
Kan dock utan problem stå en timme på eftervärmen innan den serveras.
Servera!
Allergi?
Glutenfri (välj ris istället för matkorn)
Laktosfri
Mjölkfri
Mjölkproteinfri
Äggfri
Fiskfri
Sugen på ett steg längre för klimatets skull? Prova då den semivegetariska chili con carnen här
Andra recept på fläskfärs?
Fläskfärsbiffar
Fläskfärsröra
Mums filli babba! Smakade utsökt gott! / Jens Ehrs
Tackar, din uppskattning smakar lika bra! /Tobias
Kanske dum fråga, men skall man förkoka bönorna (efter blötläggning men innan man har i dem i Chilin) och när skall man egentligen ha i bönorna i Chilin?
Verkligen ingen dum fråga, för om bönorna inte förkokas kommer de att bli hårda och otäcka!
Jag blötlägger över natten i kylskåpet och förkokar ca 20-30 min beroende på vilken bönsort (vita, svartögda, kidney etc. – står oftast på påsen).
Tackar för svaret, då skall vi testa med torra bönor nästa gång det blir Chili com Carne nästa gång!
:) Jag önskar dig all välgång. Mindre smak av konserv och lägre pris. Tänk på att smaka av ditt kok, torra bönor är helt okryddade och hela koket behöver mer krydda än med konserverade bönor.