Monaco – Alonso efterfrågad, Hamilton ilsken och Massa uppgiven

Kvalet till Monacos GP i F1 2014 innehöll, som alltid, kontroverser på banan och bredvid den.

I första försöket i Q3 var Rosberg den snabbaste, bara några hundradelar före Hamilton, innan de gick ut för ett sista försök på nya super soft-Pirelli med bara minuter kvar. Precis som alltid. Men Rosberg gjorde en ovanlig miss i Mirabeau, bromsade på sig och styrde rakt ut i avåkningszonen.

Därmed var det gulflagg för alla bakom, inklusive Hamilton, och att köra fort förbi där innebär bestraffning och det varvet struket. Därmed stod Rosberg i pole position.

Den obligatoriska fotograferingen efteråt och den lika obligatoriska presskonferensen visade med all tydlighet att Rosberg tyckte det var genant och att Hamilton var ur-sur.

Tankarna gick till Schumachers avsiktliga ”parkering” på banan under kvalet 2006 när han var snabbast i nästsista försöket, men att Alonso – då i Renault – skulle ha straffat hans tid. Men det var ändå annorlunda, för Schumachers tilltag var så mycket mera uppenbart, lika uppenbart som att Alonso hade varit snabbare annars. Det var absolut inte säkert att Hamilton hade kunnat vara snabbare än Rosberg ens på sitt andra försök.

Men Rosberg var definitivt generad efteråt och kanske var det därför hans avåkning utreddes av funktionärerna, som dock friade honom. Därmed startar Rosberg först i morgondagens Formel 1-lopp i Monaco, med Hamilton i samma startled. Det kommer att bli en vild kamp mellan dessa båda två. Kommer vi att få se den första fysiska kontakten mellan två Mercedesbilar i år. Det var ju när i Bahrain… (här).

Medan Kimi Räikkönen inte får ordning på sin Ferrari, en bil som tycks sakna grepp och vara allmän lynnig, så lyckades Alonso något bättre, men bättre än femma och sexa blev det inte i kvalet för Ferrariförarna.

Men Alonso var efterfrågad i depån. Dels uttalades Ron Dennis, numera åter stallchef för McLaren, att Alonso var välkommen tillbaka till McLaren – de både skiljdes åt i slutet av 2007 som allt annat än bästa vänner… Och sedan spädde Dennis på med att säga att när de 2015 får Honda-motorer, så behöver de en stjärnförare. Inte bara en öppen flirt till Alonso, men i princip också ett förbö om sparken för Jenson Button. För Magnussen är Dennis skyddsling och ingen kan begära mer av honom under hans första och andra år i Formel 1.

Törs vi gissa att Hondapengar köper ut en missnöjd Alonso från Ferrari senare i år? Och kanske att en lika missnöjd Vettel flyttar till Ferrari för att bilda dreamteam med kamraten Kimi Räikkönen? Red Bull tar då självklart upp Toro Rosso-ryssen Kvyat som inte gjort annat än succé under sina första fem lopp som F1-förare. Lägg till de fakta att han gick direkt från F3 till F1, dvs att han hoppade över steget med F2/GP2/Formel Renault 3,5 samt att han aldrig varit i Monaco, kraschade under Q1 och lyckas ändå kvala in på nionde startrutan, före storheter som Jenson Button, Nico Hülkenberg och Felipe Massa.

Monacos GP kantas av allehanda celebriteter och stjärnor av olika kaliber. De flesta kommer inte för att det är Formel 1, utan för att så många andra kändisar kommer. En av dessa är Justin Bieber (kanadenisk popsångare) och denne ska ha begärt att få träffa Alonso idag. Alonso var dock inte intresserad och avböjde med hänvisning till uppladdning för kvalet.

Massa då? Jo han blev torpederad eller överkörd av vår egen Marcus Ericsson i de sista skälvande minuterna av Q1, sedan Massa tyckte att han höll av tillräckligt för att släppa förbi Ericsson som var på sitt sista snabba varv. Marcus fel, javisst, men Massa kunde ha varit mer hjälpsam, speciellt i Monaco, speciellt mot en rookie. Inte minst kunde det ha hjälpt Massa att köra vidare i Q2…

Nå, Monacos GP i Formel 1 2014 kommer garanterat att bli sevärt och fartfyllt. Som bonus är det inte uteslutet att det kan bli regn…

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s