Nytt liv till Ma 404

När vi påbörjade projektet med att bevara Ma-lok kunde vi bara drömma om att samtliga nio TGOJ-lok skulle bli räddade till eftervärlden. Men drömmen slog in!

Köparna av loken blev både lågoddsare och vilda kort. För att ett Ma-lok skulle hamna hos FSVJ i Oxelösund och två hos GBBJ i Grängesberg var ingen överraskning, men hade på förhand tippat att fem lok skulle köpas av en och samma förening och att två lok skulle gå till Norge?

Rostangrepp som stävjats på Ma 404

Rostangrepp som stävjats på Ma 404

Ma-loken såldes över en period som var över året lång och givetvis gick de bästa individerna först. Därför är det ödets ironi att ett av de mer slitna TGOJ-loken – Ma 404 – som nu får den kanske allra bästa omvårdnaden.

För nog hade åtminstone jag trott att någon förening skulle hinna måla sitt lok TGOJ-grönt, brandgult eller kanske till och med BJ-färgat vid det här laget.

Men nu står alltså Ma 404 i blästerbåset i Norge och får sina blessyrer omsedda. Korgen är rejält nedgången, det är ju nästan 20 år sedan hon lackades. Rost har tillåtits få grepp här och var och korgen vittnar om ett långt och hårt liv.

Ma 404 blästrad

Ma 404 blästrad. Snyggt jobbat!

Horisontella skrapmärken på loket vänstra sida, vid A-änden där förardörren ursprungligen satt. Tänk om loket kunde berätta sin historia

Horisontella skrapmärken på loket vänstra sida, vid A-änden där förardörren ursprungligen satt. Tänk om loket kunde berätta sin historia

Men det är inte bara utsidan som får sig en överhalning. Även maskinrummet har gåtts igenom. Åratal av smuts, fett och damm har tagits bort och inte minst har det ökat isolationsmotståndet i de sex motorerna, som alla är i jämngott skick. Givetvis inte som nya, men välfungerande.

Till sommaren beräknas Ma 404 komma ut nymålad och grann. Kulören är bestämd, men jag överlåter till ägarna att berätta och visa upp det, men använd gärna kommentarsfältet nedan för att gissa redan nu!

Ma 404 lämnar TGOJ Eskilstuna för gott          Ma 404 åter på svenska spår

Ma-lokssidan

Fortsättning följer

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Normalspårig järnväg och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nytt liv till Ma 404

  1. Jag skriver:

    Hoppas fler ger sina Ma lite ny färg o kärlek.
    Själv väntar ja på att se ett av hectors Rc i deras lackering som förövrigt faktiskt är rätt snygg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s