Fukt, fusk och ansvar – del 2 – fukten i källaren kommer fram

Fortsättning från introduktionen till huset och problemen här

I källaren finns ett rum som skulle kunna fungera som gillestuga. Förra ägarna hade satt panel på väggarna, hade några väggfasta hyllor och på golvet låg någon slags trall.

Reglad källarvägg. Visserligen en luftspalt bakom, men begränsad möjlighet för luften att strömma dit, jämför väggen till vänster som är orörd och den högra där nederdelen sågats av.

Reglad källarvägg. Visserligen en luftspalt bakom, men begränsad möjlighet för luften att strömma dit, jämför väggen till vänster som är orörd och den högra där nederdelen sågats av.

Vid ett skyfall kommer det in vatten på golvet och för att akut torka detta plockades delar av golvet upp.

Därunder hade förra ägaren lagt ett lager med skumplast. Hm. Jag fortsatte plocka bort golvet och fann att precis hela golvet var blött under plasten. Givetvis, fukt kommer genom betong, underifrån.

Så ut med hela golvet, helt enkelt.

Vattnet som kom in, gick någon centimeter upp på väggen och den stående träpanelen sög i sig fukt. Så panelen på den vägg varifrån vattnet trängt in plockades ned. Panelen stod på lite byggplast, ända ned på betonggolvet, utan minsta luftspalt och av utseendet så hade de sugit upp vatten även tidigare. En olämplig konstruktion.

Bakom träpanelen hängde spånskivor. För den som inte känner till det så är det direkt olämpligt att ha på reglade källarväggar. Spånplattor kan bli mjuka av fukt och kommer då att lukta blött trä. Samt att hållfastigheten kan bli sämre. Även dessa plockades ned.

Väggen bakom var kall och fuktig. En avfuktare placerades i rummet och fick härja fritt med golvet och väggen.

Naket källargolv torkar.

Naket källargolv torkar.

I den här vevan hade vi kontakt med några olika hantverkare, som skulle komma och ställa golvet till rätta. Gissa om de hade olika lösningsförslag på hur detta, på enda rätta sätt, skulle hanteras!

Valet föll på en hantverkare i den övre medelåldern med egen firma, rekommenderad av bekanta som haft honom hos sig under många år och var nöjda.

Det nu nakna källargolvet var en brokig historia, ojämt och dant. Det var slarvigt pågjutet här och var, sannolikt för att göra det lite mindre ojämnt. Det var målat här och var och vår hantverkare hittade svartmögel på vissa ställen i golvet.

Allt löst och dåligt knackades bort, vilket blev ca 500 liter massivt skräp, och det sprutades mot möglet. Fuktbekämpningen fortgick och speciellt det högra hörnet på andra bilden var riktigt fuktigt.

När det var tämligen torrt, och nu pratar vi veckor av bara väntan, fylldes håligheterna ut med ny betong och ovanpå detta, flytspackel, en slags lättflytande betong som blir slät och lämplig att lägga golv på.

Allt verkade klart att återställa. Men eländet hade knappt börjat… när regnet kom… fortsättning följer här

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tips i vardagen och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s